Sport

Szülés közben halt meg egy olimpiai bajnok futónő, Tori Bowie

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 13:13

A világ- és olimpiai bajnok Tori Bowie-t májusban találták holtan floridai otthonába. Most derült ki, hogy mi okozta a halálát. 

Szülési komplikációk okozták Tori Bowie olimpiai és világbajnok amerikai futónő halálát – derült ki az igazságügyi orvosszakértő jelentéséből – írta a USA Today. A jelentés szerint a nő a terhessége nyolcadik hónapjában volt és éppen vajúdott, amikor májusban meghalt.

A lap beszámolója szerint a nő halálát feltehetően légzési nehézségek és eklampszia, azaz a súlyos, kezeletlen terhességi toxémia követő eszméletvesztéssel járó görcsös állapot okozta.  

A terhességi toxémia (preeklampszia) a várandósság második felében kialakuló, több szervet érintő terhességi komplikáció, ami súlyos esetben akár a magzat és a kismama életét is veszélyeztetheti – olvasható az Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán. 2017-ben Dr. Zsirai László szülész-nőgyógyász a Reggeliben beszélt terhességi toxémiáról.


A mississippi-i Sandhillben felnőtt sportolót csecsemőként árvaházba adták, de nagyanyja magához vette. Először a kosárlabda érdekelte, de azután sprinterként és távolugróként is állami bajnokságokat nyert. Első nemzetközi sikere egy bronzérem volt a 2015-ös atlétikai világbajnokságon 100 méteres síkfutásban. A 2016-os riói olimpián három érmet nyert, köztük aranyat a 4x100-as amerikai váltó tagjaként, egy évvel később pedig százméteres síkfutásban győzött a londoni világbajnokságon.

Nyitókép: AP Photo/David J. Phillip

#Sport#tori bowie#haláleset#szülés

Címlapról ajánljuk