Sport

Kiakadtak a románok, a Nagy-Magyarország molinó engedélyezése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 11:00

Az MLSZ szerint a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizálja.

Felháborította a román közvéleményt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) keddi bejelentése, amely szerint a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak – írta meg a Transtelex.

Az MLSZ  tájékoztatása szerint az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta az érvelésüket, így a magyar szövetség engedélyezni fogja „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a válogatott meccseken.”

A Transtelex idézi a román ProSport portált, amely elérte a Román Labdarúgó Szövetség elnökét, aki csak annyit nyilatkozott, szerdán hivatalos tájékoztatást kérnek az UEFA-tól, hogy minél hamarabb reagálhassanak a provokatív helyzetre. A román szövetséget állítólag váratlanul érte az UEFA döntése.

Nem tudom, mi járt az UEFA fejében

– nyilatkozta a ProSportnak Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke. Asztalos úgy fogalmazott, hogy „az UEFA nem hozott bölcs döntést”. Állítása szerint a Nagy-Magyarország térképet csak a történelemórákon, didaktikai elemként kellene használni. Szerinte a döntésnek revizionista felhangja van, ami egyáltalán nem járul hozzá az államok közötti párbeszédhez, és a következő időszakban feszültséget okozhat.

A ProSport a román labdarúgás számos ismert alakját megszólította a kérdésben. A leghangosabb mind közül az egykori juhász, Gigi Becali. A FCSB tulajdonosa szerint egyébként nem nagy eredmény az MLSZ részéről, hogy elérte, a szurkolók bevihetik a nagy-magyarországos zászlókat a stadionokba. 

Visszaadjuk nekik Erdélyt? Ugyan már, táti! Legyünk józanok, nem adunk vissza nekik semmit

– mondta Gigi Becali a ProSportnak.

Megkérdezték Diószegi Lászlót, a Sepsi OSK tulajdonosát is. „Nem érdekel minket, hogy mit tesznek. Semmi közünk a magyar szövetséghez és ahhoz, hogy milyen döntéseket hoznak. Nem támogat minket a magyar kormány és nincs is kötelezettségünk vele szemben” – idézi a portál Diószegit, aki elismeri, hogy a sepsiszentgyörgyi stadion építésére és a gyermek- és ifjúsági akadémia támogatására kaptak pénzt, de a csapathoz semmi köze. Diószegi szerint erős szponzorai vannak a klubnak, az OTP és a MOL olyan márkák, amelyeknek romániai gazdasági érdekeltségeik is vannak, és ezért támogatják őket.

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Sport#nagy-magyarország#UEFA#mlsz

Címlapról ajánljuk