Sport

Szilágyi Liliána azt akarja, hogy a gyereke már tudja, milyen szabadnak lenni

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 10:20

Az úszás soha nem tette boldoggá és nem is fog hozzá visszatérni. Szerinte az élsport az elnyomásra épít és generációkat tesznek tönkre ezzel.

2021 decemberében állt a nyilvánosság elé Szilágyi Liliána azzal, hogy apja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta. Az úszónő számára a tavalyi év ezzel az üggyel telt, Szilágyi Zoltán becsületsértés miatt feljelentette lányát, ellene viszont kapcsolati erőszak gyanújával indult nyomozás. A sportoló most az nlc-nek azt mondta: jobb reakciókat kapott kiállására, mint amire számított, a múlt év viszont sokat kivett belőle, szeptembertől kezdve már nem tudott újat mondani, feleslegesen pedig nem szeret szerepelni, ezért nem akart szem előtt lenni.

Hat lényeges pont az interjúból:

  • Szilágyi Liliánát motiválta saját ügyével és bátorságával Sárosdi Lilla, akit sajnos szétszedett a közvélemény. Ugyanakkor Cseh Laci interjúja volt döntő jelentőségű számára, ami gyógyulási és társadalmi előrelépés lehetőségét nyitotta meg.
  • Azt teszi, amiben hisz, nem akar semmilyen szerepbe belehelyeződni. Úgy látja, az ő útja nem biztos, hogy másnak is a legmegfelelőbb, a gyógyulás egyik kulcsa ugyanakkor, hogy megismerjük önmagunkat. Nem csak azok számára, akik bántalmazottak, hanem mindenkinek, aki nem a maga igényei szerint éli az életét.
  • Az ő tudatosságának fontos része, hogy felismerte: vannak olyan személyiségbeli torzulásai, amiket a bántalmazó évek okoztak. Az elnyomás és a bántalmazás folyományaként bizalmatlan mindenkivel: bárki bármit tesz, ő máris védekezik. Néhány év múlva már el tudja magát képzelni szülőként, addig még sokat kell dolgoznia ahhoz, hogy ne adjon át olyan dolgokat, amiket nem kellene. Azt szeretné, hogy a gyereke tudja, milyen szabadnak lenni.
  • Az úszáshoz nem fog visszatérni, már 2016-ban ki akart szállni, de nem engedték. Elhatározta, hogy a 2020-as olimpiáig folytatja: úgy gondolta, ha érmet szerez, akkor már fel tud szólalni az ügyében, mert a társadalom egy olimpiai teljesítmény után nagyobb hitelt ad neki. Ennek a tervnek keresztbetett a járvány.
  • Az úszás soha nem tette boldoggá, balerina, színésznő vagy énekesnő akart lenni, csak az apja határozta el, hogy úsznia kell. Nagyapja, Gyarmati Dezső is mondta, hogy az úszás nem az ő személyiségéhez illik, de nem tudott már jobban beleszólni abba, hogy mi lesz Liliánával, nem tudott ellenszegülni a lány apjával.
  • Magyarországon az élsport, főleg az úszás olyan, mint egy munkatábor. „Ha teljesítesz, azért se jár sok jó, de ha nem hozod az eredményeket, akkor egy egész ország gyűlölni fog” – véli Szilágyi Liliána. Az elnyomásra építenek és generációkat tesznek vele tönkre az élsportban. Valamennyit ugyanakkor javult a helyzet, megjelentek olyan csapatok és edzők, akik elkezdték a régi rendszert felszámolni, és az Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor is tett ilyen irányba lépéseket.

Nyitókép: RTL Reggeli

#Sport#szilágyi liliána#úszás#élsport#bántalmazás

Címlapról ajánljuk