Sport

Meghalt az olasz foci legendája, Gianluca Vialli

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 11:22

Az olasz sportikon előtt a Chelsea is lerótta tiszteletét.

Az olasz futball kiemelkedő alakja, Gianluca Vialli 58 évesen, január 6-án hunyt el hasnyálmirigy rákban. Vialli mind játékosként, mind edzőként sokat tett a nemzetközi futballért. 

Gyerekként szeretett bele a sportágba, otthonról hozta a futball szeretetét, ugyanis az apukája Juventus sportoló volt – írja a 24.hu. Karrierje hamar felfelé ívelt és számos hazai és nemzetközi versenyen is jelentős eredményeket ért el, így felfigyelt rá a foci világa. 1992-ben a Juventus mintegy 17 millió euróért szerződtette, ami akkoriban rekordnak számított. 1996-ban igazolt a Chelsea-hez, ahol először csak a kispadon kapott helyet, és csereként használta a klub akkori menedzsere, majd egy vezetőváltás után Vialli vehette át a csapat vezetését játékos-menedzser pozícióban. A profi labdarúgástól az 1998-99-es szezonban vonult vissza. 

Több könyvet is írt, első kötete 2006-ban Gabriele Marcotti újságíróval közösen jelent meg, és az angol és olasz labdarúgás közötti különbségeket taglalta. 2018-ban jelent meg a második könyve, a Goals (azaz Gólok), amelyben azt is megosztotta az olvasókkal, hogy hasnyálmirigy-rákkal küzd. Kemoterápiát kapott, ami után gyógyultnak nyilvánították, így visszatért a futball világába. Az olasz válogatott küldöttségének vezetőjeként dolgozott Roberto Mancinivel, akinek a hivatalos tanácsadója lett, és együtt dolgoztak azon, hogy 2021 nyarán Olaszország kapta meg az Európa-bajnoki címet.

Ezután jelentette be, hogy a rák ismét megtámadta a szervezetét, így visszavonult. Vialli a családja körében töltötte utolsó napjait.

A Chelsea Twitteren rótta le tiszteletét az olasz futball ikonikus alakja előtt:

Sokaknak hiányozni fogsz. Egy legenda vagy számunkra és az egész futballvilág számára is. Nyugodj békében, Gianluca Vialli

– írták a klub a bejegyzésben.

A játékosként, edzőként, és ami a legfontosabb, emberként gyakorolt hatása örökké fennmarad a klubunk történetében. Őszinte részvétünket küldjük a családjának és barátainak.

írták Todd Boehly and Behdad Eghbali a Chelsea tulajdonosai és befektetői.

Nyitókép: Marco Luzzani / Getty Images

#Sport#gianluca vialli#futball#olasz#Chelsea#betegség#halál#rák

Címlapról ajánljuk