Sport

Egy hangfelvétel szerint Katar összejátszik Iránnal a vébén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 29. 16:58

Az iszlám rezsim azt szeretné, ha a foci-vébé közvetítésein nem látszódnának a Teherán számára kellemetlen iráni szurkolók és a rendszerellenes transzparensek, zászlók.

Katar együttműködik Iránnal annak ellenőrzésében, hogy mely médiumok tudósíthatnak a futball-világbajnokságról. Teherán azt szeretné elérni, hogy az vébéről megjelenő fotók és videók az iráni rezsim számára előnyösek legyenek. Az iráni rezsimet az elmúlt hónapokban tüntetések sorozata rázta meg. Az ország hatóságai attól tartanak, hogy a tiltakozások a világbajnokságra is átterjedhetnek, ahol a rezsimellenes nézők olyan jeleket vagy viselkedést tanúsíthatnak, amelyet az otthoni szurkolóknak is közvetítenének.

Az Iran International nevű, londoni székhelyű perzsa tévécsatorna által megszerzett hangfelvételen állítólag az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egyik tábornoka és a Forradalmi Gárdához kötődő médiamenedzserek egy csoportja arról beszélget, miképp lehetne biztosítani, hogy a világ legnagyobb sporteseménye Teheránt pozitív színben tüntesse fel.


A felvétel november 15-én készült, és Kászim Korejsi (Ghasem Ghoreyshi vagy Qasem Qoreyshi) tábornok azt mondja a menedzsereknek, hogy a forradalom ellenséegi 5330 jegyet vásároltak a világbajnokságra, hozzátéve, hogy „fiaink ellenőrizték a jegytulajdonosok listáját”, és közülük legalább 500 ember a rezsim ismert ellenfele.

Kászim Korejsi ezzel valószínűleg a katari hatóságokra utalt, akik megoszthatták az iráni jegyvásárlók listáját az IRGC-vel. A tábornok azonban csalódottságának is hangot adott, amikor arról kérdezték, igazak-e a jegyek törléséről szóló híresztelések, mondván, hogy az ország nem tartotta be teljes mértékben ezt az ígéretét.

Korejsi csalódott amiatt is, hogy Katar még nem tiltotta meg az Iran Internationalnak, hogy tudósítson a világbajnokságról, mire egy a találkozón részt vevő másik személy örömmel számoljon be arról, hogy ez időközben megtörtént. (Az Iran International, amely gyakran számolt be az iráni rezsimre nézve kedvezőtlen hírekről, a hónap elején jelentette be, hogy riportereit és tévéstábját kitiltották a világbajnokságról.)

Később a felvételen Korejsi azzal büszkélkedett, hogy Katar beleegyezett a stadionban lévő nézők ellenőrzésébe, és kitiltották az iszlám köztársaság hivatalos zászlajától eltérő zászlókat a stadionokból.

Egyes híradások szerint az Irán Wales elleni második világbajnoki mérkőzésén a stadion biztonsági emberei megállították az ilyen zászlókkal – Irán ősi, oroszlános-napos zászlajával vagy az egyszerű háromszínű zászlóval – érkezőket. A katari rendőrség néhány, nem engedélyezett zászlóval rendelkező nézőt őrizetbe is vett.

Kászim Korejsi elmondta azt is, hogy Irán fizette a rezsimpárti szurkolók költségeit Katarba, hogy részt vegyenek a játékokon, és így nyíltan kifejezzék támogatásukat a rezsim iránt.

A fenti erőfeszítések ellenére az iráni meccseken részt vevő nézők egy része rezsimellenes jelszavakat skandál vagy énekel, valamint kifütyüli az Iráni Iszlám Köztársaság himnuszát.

Nyitókép: katari biztonságiak iráni szurkolókat vegzálnak a lelátón – Matthias Hangst/Getty Images

#Sport#katar#irán#foci-vb#ma

Címlapról ajánljuk