Sport

A vb biztonsági őrei 164 forintos órabérért tartják fenn a rendet Katarban

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 19:58

A vendégmunkásokat már a stadionok építésekor se tartották túl jól.

Csupán 35 penny-t, azaz nagyjából 164 forintot keresnek óránként azok a külföldi vendégmunkások, akiket biztonsági őrként alkalmaznak a vasárnap kezdődő katari vb-n, írja a Guardian. A lap szerint ők napi 12 órában dolgoznak, és havonta mindössze egy szabadnapot kapnak.

A lapnak nyilatkozó egyik biztonsági őr arról beszélt, hogy a szállása és a munkája közti ingázásból áll az élete, és szinte semmi időt nem tud tölteni Doha többi részében. Az őrök 348 órát dolgoznak havonta (azaz egy hónap valamennyi napján napi több mint 11 órát), összesen pedig 310 fontot, azaz nagyjából 145 ezer forintot keresnek.

Ez még Katar munkatörvényének is ellene megy, de a biztonsági őrök szerint az állam megpróbálni eltussolni a kihágásokat. Ők maguk nem tudják, mit kezdjenek az alulfizetettséggel. Az állam korábban több munkaügyi reformot is bevezetett, ám a hírek szerint nem erőltetik túlságosan a szigorítások betartását.

A katari világbajnoksággal kapcsolatban több botrány is kialakult a múltban, ma pedig az derült ki, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a konzervatív, muszlim vezetésű ország nem engedélyezi a sör árusítását a stadionoknál.

Nyitókép: MTI / AP / Haszan Ammar

#Sport#katar#vb#biztonsági őr#fizetés#munka

Címlapról ajánljuk