Sport

A járvány időszakában hatalmasat nőtt a magyar foci bevétele – ez ritkaság Európában

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 6:56

Elsősorban a szponzoroknak és a támogatásoknak köszönhető a 21 százalékos növekedés – miközben a jó focijukra büszke országok zöme jelentős bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

Hiába a zárt kapus meccsek tömkelege, hiába a gazdasági nehézségek, brutális mértékben nőtt a magyar bajnokság összbevétele a koronavírussal terhelt 2020/2021-es időszakban – írta meg az UEFA jelentése alapján az Mfor.hu. A lap szerint nem csak a focisták fizetése, hanem a bajnokság bevétele is jelentősen megugrott.

Az UEFA jelentése szerint a magyar bajnokság bevétele a 2020/2021-es szezonban 160 millió eurót, jelenlegi árfolyamon véve közel 56,5 milliárd forintot tett ki. Ezzel a jelentés szerint  Magyarország bekerült a top20-ba, a 14. helyet szerezte meg magának.

Az előző szezonra vonatkozó jelentés szerint a magyar bajnokság bevétele még csak 133 millió volt (2018-ban 134 millió), vagyis egyetlen év alatt 21 (!) százalékkal több pénz áramlott az elsőosztályú magyar fociba. 

Míg UEFA által rangsorolt top20-ban az országok zöme akár jelentős bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni, addig a magyar 21 százalékos növekedés kiemelkedő mértékű.

A lap szerint a  bevételek növekedése még örömteli is lenne, azonban a magyar bajnokság kiemelkedő mértékben támaszkodik a szponzori és az egyéb bevételekre, a klubok mögött álló támogatócégek pedig gyakran a kormány holdudvarából, valamint az állami közbeszerzéseken jól szereplő NER-cégekből kerülnek ki. Az UEFA jelentése szerint 2020-ban a bevételek 45 százaléka érkezett ilyen jogcímen a bajnokságba a korábbi 55 százalék után. Az egyéb bevételek aránya viszont növekedett egy év alatt: 36-ról 39 százalékra.

Az egyéb bevételek közé sorolják a különféle támogatásokat, adományokat. A lap szerint ha ilyen magas ennek a bevételi forrásnak az aránya, az egyáltalán nem nevezhető előnyösnek, a magas arány ugyanis a klubfinanszírozás bizonytalan jellegére utal a közép- és alacsony jövedelmű ligákban.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Sport#koronavírus#labdarúgás#szponzor#magyar foci#foci

Címlapról ajánljuk