Sport

Szilágyi Liliána: 2015 végén öngyilkos akartam lenni

rtl.hurtl.hu

2022. január 2. 19:46

Az úszónő azt is elmondta egy interjúban, hogy mi volt a fordulópont, amikor eljött az apjától.

Húszéves koromig nem dönthettem semmi felől. Nem tudom, hogy én döntöttem volna-e amúgy az úszás mellett

– mondta Szilágyi Liliána a Hír TV-n. Az ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok, felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpikon úszónő szerdán beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy az apja gyerekkorától kezdve bántalmazta.

Azt mondta, mindig nagyon szeretett a vízben lenni, de a balett, vagy az öttusa, illetve a vívás irányába szeretett volna menni. Szilágyi Liliánában határozottan él az az emlék, hogy nyolcévesen edzésről mentek haza, amikor az apja hátrafordult, hogy „most kell eldöntened, hogy mit szeretnél holnaptól csinálni, úszni vagy balettozni”.

Tisztán emlékszem, hogy azt mondtam, balettozni, mire visszafordult és annyit mondott csak, hogy rendben, akkor holnap az uszodában találkozunk

– idézte fel a sportoló.

Elárulta azt is, hogy már 2016-ban, az olimpia után szeretett volna pihenőt kérni, mert érzelmileg instabil volt, nem tudta, mi történik vele. Ezt jelezte is környezetének, amiben apja már nem volt benne, de „ugyanúgy voltak maradékai”. Azt mondták neki, hogy nem kellene pihenőt kérnie, mert élete csúcsformájában van 19 évesen, folytatnia kell. Egy amerikai ösztöndíj segített neki 2017 januárjától, hogy egy kicsit el tudjon menekülni.

2015 végén öngyilkos akartam lenni, elmentünk egy családi nyaralásra, és azt éreztem, hogy nem látok kiutat

– mondta Szilágyi Liliána. Ahogy jöttek az eredményei, az apja annál jobban törte meg és nyomta el, „annál jobban kaptam a retorziókat, ha nem azt csináltam, mozdultam, beszéltem, ahogy ő azt mondta nekem, hogy kell”. Végül egy belső hang azt mondta neki, hogy nincs veszítenivalója, akárhogyan, de el fog tudni jönni az apjától. 2016-ban következett be a fordulópont:

Egyik nap még az Eb előtt egyszer elborult és nekem jött, életemben először megvédtem magam vele szemben

– mondta a sportoló. Verekedős szituáció alakult ki, félájult állapotban volt, amikor az anyja leszedte róla az apját, és ott eldőlt, hogy el kell mennie, akárhová.

Az elmúlt években kerestem őt, hogy elmondjam neki, hogy megbocsátok, de nem akarok tőled semmit, és kérlek, hagyj békén

– árulta el Szilágyi Liliána, hozzátéve, hogy erre nem került sor, mert amikor szemtől szembe kerültek, az apja általában elfutott előle. „De muszáj, hogy felelősségre legyen vonva bizonyos dolgokért” – folytatta.

A Hír TV kereste Szilágyi Zoltánt is, de nem kaptak tőle választ.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában elérhető, bármely szolgáltatótól ingyenesen hívható telefonszámát: 116-123

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

#Sport#szilágyi liliána#úszás#bántalmazás#erőszak

Címlapról ajánljuk