Sport

Meghalt Kállai Gábor sakknagymester

rtl.hurtl.hu

2021. december 31. 19:46

A magyar bajnok sakkozó, edző és volt szövetségi kapitány 62 éves volt.

Hatvankét éves korában elhunyt Kállai Gábor nagymester, magyar bajnok sakkozó, edző, volt szövetségi kapitány – írta az MTI.

A halálhírről a Magyar Sakkozásért Alapítvány számolt be, megemlítve, hogy Kállai 1982-ben szerzett nemzetközi mesteri, 1995-ben pedig nagymesteri címet.

„Mindezen időszakban Ribli Zoltán és Polgár Zsuzsa szekundánsaként is tevékenykedett, valamint tucatnyi sakk-könyv szerzője és több újság sakkrovatának vezetője volt. Kitűnő előadókészsége és humora miatt a televíziókban is gyakran szerepelt, ahol mindig óriási lelkesedéssel, ötleteivel népszerűsítette a sakkot.

Élete legjelentősebb sikerét szövetségi kapitányként érte el, amikor 2002-ben a bledi sakkolimpián a dobogó második fokára vezette a magyar férfi válogatottat” 

- írja az alapítvány a Facebook-oldalán.

A Magyar Sakkszövetség „mély fájdalommal és megrendüléssel értesült” Kállai Gábor haláláról. Amint arra a hivatalos honlapján emlékeztet, az elhunyt sakkszakíró és a sakk egyik legkiválóbb népszerűsítője is volt.

„Kállai Gábor az egész magyar sakktársadalom és a nemzetközi sakkélet legkiválóbb személyiségeinek személyes ismerőse, sokuknak versenyzőtársa, ellenfele, edzője, mestere volt. Nagy tudása, kiváló érzéke, humora volt ahhoz, hogy a világ legrégebbi játékát és sportját megértesse, közel hozza az emberekhez. Színes, szellemes elemzései, interjúi, televízióműsorai, cikkei, feladványértelmezései ezrekhez vitték közel a világ legcsodálatosabb logikai játékát és szellemi sportját” – olvasható a megemlékezésben, amely kitér arra is, hogy a FIDE mesteredző számtalan országban vett részt sakkfejlesztési programok lebonyolításában. 

A szövetség írása szerint 

Kállai Gábornak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 2024-ben Magyarország, Budapest rendezi a sakkolimpiát.

Kállai Gábort a Magyar Sakkszövetség, klubja, az MTK Budapest és a Magyar Sakkozásért Alapítvány is saját halottjának tekinti.

Nyitókép: Kállai Gábor – Fotó: Magyar Sakkozásért Alapítvány Facebook-oldala

#Sport#sakk#kállai gábor#gyász

Címlapról ajánljuk