RTL+

Katari VB – A színfalak mögött: a 2022-es futball világbajnokság az építőmunkások szemével az RTL+-on

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 8:55

Már elérhető az RTL+ streaming szolgáltatás előfizetéses csomagjában a Katari VB – A színfalak mögött (The Workers Cup) című díjnyertes dokumentumfilm, amely az On the Spot ajánlásával kerül a magyar nézőközönség elé.

A film a 2022-es katari futball világbajnokság éveken át tartó gigantikus építkezésein dolgozó, főként afrikai és ázsiai vendégmunkások hányattatott körülményeit dokumentálja, miközben a film középpontjában az a házi futballbajnokság áll, amelyben a munkásokból verbuvált focicsapatok éjszakánként megmérkőznek egymással.

Az RTL+ minden évben az On the Spot alkotóinak válogatása és ajánlása alapján hozza el előfizetőinek a világ dokumentumfilm-termésének legjobb, fesztiválokat megjárt alkotásait. Cseke Eszter és S. Takács András ajánlása alapján érkezett az RTL+ előfizetős csomagjába a Katari VB – A színfalak mögött című 2017-es dokumentumfilm is.

Több millió vendégmunkás dolgozott az építkezéseken

A dokumentumfilm forgatásának idején Katarban több mint másfél millió vendégmunkás vállalt munkát. A 2022-es katari világbajnokság infrastruktúrájának kiépítésében és a stadionok felépítésén több száz helyi és nemzetközi vállalat vett részt. Ezek a cégek főként ázsiai és afrikai országokból toboroztak munkavállalókat a nagyszabású projektekhez. Amint egy munkavállaló megérkezik Katarba, tartózkodási engedélyét az őt alkalmazó cég ellenőrzi. Nem válthat munkahelyet, nem mondhat fel, és nem hagyhatja el az országot munkaadója engedélye nélkül. Sokan érkeznek nagy álmokkal, tervekkel, és a legtöbben itt szembesülnek csak azokkal a hazugságokkal, illúziókkal, amelyekkel a toborzás alatt áltatták őket.

Katari VB – A színfalak mögött: a 2022-es futball világbajnokság az építőmunkások szemével az RTL+-on

Építőmunkások futballtornája

A Katari VB – A színfalak mögött egy csapat munkás mindennapjait követi, akik nappal izzadnak, hogy felépítsék a világbajnokságnak helyt adó stadionokat, míg éjszaka egy saját maguk szórakoztatására szervezett futballtornán mérkőznek meg. Ugyanazokban a stadionokban játszanak, ahol egy nap – a jelenleg is zajló világbajnokság során – a világ legjobb játékosait látják vendégül. A nézők közelebbről is megismerhetnek egy nepáli, indiai, ghánai és kenyai munkásokból álló csapatot, akiknek egyetlen közös pontja a futball iránti szeretet. Ezeknek a munkásoknak minden mérkőzés pillanatnyi menekülést kínál a honvágy és az elszigeteltség elől, amellyel a világ egyik leggazdagabb országában a legalacsonyabb társadalmi rétegként, vendégmunkásként küzdenek.

A Katari VB – A színfalak mögött számos jelölést és díjat zsebelt be különböző nemzetközi fesztiválokon. Rendezője, Adam Sobel évek óta Katarban él, és különösen érdekli a sport és a társadalom közötti kapcsolat. 2013-ban két hónapig a Mount Everest alaptáborában élt, hogy dokumentumfilm-sorozatot készítsen az első szaúd-arábiai nőről, aki felért a világ legmagasabb pontjára. A sorozat 2014-ben elnyerte a neves CINE Golden Eagle díjat.

Katari VB – A színfalak mögött: a 2022-es futball világbajnokság az építőmunkások szemével az RTL+-on

Exkluzív tartalmak az RTL+-on

Az RTL+ számos alkotással készül a dokumentumfilmek műfajában. Közülük is kiemelkedik az RTL+ előfizetői számára már elérhető, világszerte elismert magyar dokumentumfilm-sorozat, az On the Spot legújabb évada, a Vissza a természethez. Cseke Eszter, S. Takács András és két gyermekük olyan távoli és egzotikus helyekre utaznak, ahol a természetrombolás visszafordíthatatlannak tűnt, de néhány elszánt környezetvédőnek, vadőrnek és törzsfőnöknek sikerült megállítani a természet pusztulását. A családi utazós sorozatot a világ legszebb tájain forgatták.

Az RTL streamingszolgáltatásának előfizetéses csomagjában szintén elérhető az On the Spot alkotóinak lebilincselő dokumentumfilm-sorozata, A hosszú élet titkai is. A négy epizódból álló sorozatban Cseke Eszter és S. Takács András olyan helyszíneket keres fel, ahol kiugróan magas a száz év felettiek aránya, és ahol a legtovább élnek az emberek.

Az On the Spot alkotói a két sorozat mellett producerként járultak hozzá további dokumentumfilmek elkészítéséhez is, amelyek szintén az RTL+ felületén debütálnak majd. Valamint minden évben az ő válogatásuk és ajánlásuk alapján hozza majd el előfizetőinek az RTL+ a világ dokumentumfilm-termésének legjobb, fesztiválokat megjárt alkotásait is, ennek a dokumentumfilm-csomagnak az első filmje a Katari VB – A színfalak mögött is.

Az egy hónapig ingyenesen, ezt követően pedig 1990 Ft-os havi előfizetési díjért elérhető RTL+ további exkluzív, kifejezetten erre a platformra gyártott tartalmakat hoz el a nézőknek. Itt látható a Zámbó Jimmy életéről szóló A Király, a Lengyel Tamás és Rujder Vivien főszereplésével készült A Nagy Fehér Főnök, a szókimondó young adult sorozat, a Ki vagy te, vagy Alföldi Róbert portréműsora, a Főszerepben.

Az RTL streamingszolgáltatásának felhasználói – függetlenül attól, hogy milyen szolgáltatási csomagban vannak – bármikor visszanézhetik az RTL Híradó adásait a lineáris sugárzást követően. Az RTL további hírműsorai közül a Házon kívül, a XXI. század, valamint a Portré adásai szintén elérhetőek az RTL+ streaming platform felületén minden regisztrált felhasználó számára.

Bővebb információ az RTL+ szolgáltatásról és előfizetésről:

www.rtlplusz.hu

#RTL+#foci-vb#katar#kulissza#építőmunkás

Címlapról ajánljuk