Reggeli

„Dani most jobban van” – jó hírt hozott Karsai Dániel testvére

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 11:45

Júniusban mutatják be a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel életén alapuló drámát, amelyet részben maga az alkotmányjogász ír. A darab rendezője, Szenteczki Zita és Dániel testvére, Karsai Péter volt a Reggeli vendége. Szerinte Karsai Dániel „annyira berúgta az ajtót, hogy nem lehet nem beszélni az eutanáziáról. Ezt a szellemet nem lehet már visszatuszkolni a palackba.”

„Dani most jobban van ahhoz képest, ahogy március végén, április elején volt” – mondta Karsai Péter, Dániel testvére. Leküzdötte azokat a vírusokat, amik akkor támadták. Körülményeihez képest jól van, és jó a hangulata. Három aktív szakápolója mindig vele van, váltásban, de mellette a családtagok is segítenek neki mindenben – számolt be Karsai Péter. 

Annak ellenére, hogy Dani már nem tud olyan minőségű életet élni, mint egészséges korában, megpróbál a lehető legközelebb kerülni korábbi életéhez: Facebook-posztokat ír, vagyis ő maga találja ki azokat, bediktálja őket, és segítői teszik ki helyette. Közösen szoktak meccset nézni, sokat beszélgetnek – tette hozzá Karsai Dániel testvére.

Az alkotmányjogász egy színdarab megírásába is belefogott. Még tavaly augusztusban kereste meg Szenteczki Zita rendezőt azzal, hogy színpadra vinné részben saját helyzetét, részben az elmúlást, a halállal való szembesülést. Bíró Bencével együtt hárman kezdtek el dolgozni a darabon, aminek már próbafolyamatai is elkezdődtek. Hat színész játszik a darabban: Török-Illyés Orsolya, Lőrincz Katalin, Kurta Niké, Gyabronka József, Vizi Dávid és Nagy Márk. Az előadásban van Karsainak egy alteregója, de nemcsak személyes vonulata, társadalmi vonatkozása is lesz a darabnak. Teljesen bevonták Danit a darab készítésébe, aki legutóbb ülve tudott találkozni a színészekkel – nem úgy, ahogy korábbi állapotában tudott volna.

Karsai testvére beszélt a népszavazási kezdeményezésükről az eutanázia kérdéséről, ami második körben is elbukott, a Kúria nem nekik adott igazat. Ezért az Alkotmánybírósághoz panaszt nyújtottak be, most várják, hogy ők hogyan döntenek. Karsai Péter szerint Dániel minden megmaradt energiáját arra áldozza, hogy másoknak lehetőséget teremtsen. Szerinte „annyira berúgta az ajtót, hogy nem lehet nem beszélni az eutanáziáról. Ezt a szellemet nem lehet már visszatuszkolni a palackba” – mondta. Karsai Péter szerint idő kérdése, hogy mikor lesz egy újabb EU-s állam, amelyik lazít az eutanáziával kapcsolatos jogi szabályozáson.

A Házon kívül legutóbbi beszélgetését Karsai Dániellel itt nézheti meg:

#Reggeli#rtl#Videó#karsai dániel#als#színdarab#eutanázia#Karsai Péter

Címlapról ajánljuk