Reggeli

Szabó Zsófi: Úgy éreztem, változásra van szükségem

Szeifert-László MónikaSzeifert-László Mónika

2023. december 22. 8:00

Szabó Zsófi öt év után elhagyja a Reggeli stábját. Nagyon fáj a szíve miatta, de egy ideje már úgy érezte, váltania kell. Annak idején egy szánon érkezett meg a műsorba, volt, hogy élő adásban sírta el magát, és itt beszélt először a válásáról is. Mégis úgy érzi, az öt év alatt egyetlen rossz reggele sem volt, a Reggeliben még a legszomorúbb napjain is tudott nevetni. Az rtl.hu-nak felelevenítette a legmeghatározóbb pillanatokat, és elárulta azt is, kivel szeretett a legjobban műsort vezetni. 

2018. december 21-én húztak be téged egy szánon a Reggeli karácsonyi adásába, ekkor mutattak be, mint a műsor új házigazdáját. Akkor azt mondtad, már vágytál arra, hogy a Reggeli stábjába tartozz. Mit éreztél, mikor megtudtad, hogy te leszel az új házigazda?

Őszintén? Féltem. Nagyon sok munka nehezedett rám akkoriban kisgyermekes anyukaként, és fogalmam sem volt, hogy fog ez az egész rendszer működni. Hogy fogok őszinte érdeklődést mutatni minden egyes vendég felé, minden egyes alkalommal. Aztán a műsorvezető-társaimnak köszönhetően belejöttem, elszállt minden félelmem. Ha egy valakit kellene kiemelnem az első egy évből, az Papp Gergő. Ő volt a tanítóm. Aztán kialakult a saját stílusom, ritmusom, és elkezdtem igazán élvezni a reggeleket. Egy év után a Reggeli adásai fáradtság helyett inkább új energiákat adtak. És ekkor jött hozzánk Dávid, akivel első perctől egészen az utolsóig minden adást imádtam. Itt most már elárulhatom: nekem ő volt az első a sorban. (Egyik reggel azzal viccelődtem, hogy ő az utolsó.) Egyébként pedig ez a Reggeli pont attól működött, hogy senkinek sincs „utolsó a sorban”, mindannyian úgy vagyunk, hogy bárkivel szeretünk lenni, minden adás más, minden adás másért jó. Azt hiszem, az öt év alatt rossz reggelem nem is volt.

Emlékszel rá, milyen volt az első napod a stúdióban műsorvezetőként?

Persze! Nagyon korán volt. Izgultam, ami körülbelül egy évig tartott, aztán a kisfiam kezdett hosszabbakat aludni, és én is magabiztosabb lettem. Ma már zéró drukk sincs bennem egy reggeli adás előtt.


Nem riadtál vissza attól, hogy egy-egy hírrel, eseménnyel kapcsolatban kimondd a személyes véleményed, és kimutasd az érzelmeid. Mint például a Schobert Norbi nyilatkozatából kialakult botrány esetén, amikor kritizálta azokat az anyákat, akik nem fogynak le szülés után. Rubint Réka volt a vendég és neki szemtől szemben mondtad el, hogy szerinted ő is haragszik a férjére amiatt, amit mondott. Vagy ott volt a Kaleta Gábor-ügy, amikor a könnyed is kicsordult. Előfordult, hogy egy-egy ilyen véleménynyilvánításnak lett utóélete?

Én mindig kiálltam a véleményem mellett, ha pro ha kontra. Hiszek abban, hogy fontos az egyenes beszéd, és a Reggeli mindig megadta a lehetőséget arra, hogy kimondjam, amit gondolok. Ezzel bizony sokszor éltem is. Fontos ügyek mellé álltunk, és fontos ügyekben nyilvánítottunk véleményt.

A magánéletedről is a Reggeli kanapéján beszéltél őszintén, itt jelentetted be a válásodat. Téged egyébként is szeret a bulvársajtó, rengeteget cikkeznek anélkül is, hogy nyilatkoznál. Milyen érzés volt a műsorvezetői fotelből átülni a vendégek kanapéjára és egy ennyire bizalmas témáról kitárulkozni?

Érdekes lesz, amit mondok: bár korántsem kellemes, mégis biztonságos. Anna és Mariann fontos emberek az életemben, valamint a főszerkesztőnk, Márkus Kata is nagyon közel került hozzám az eltelt évek alatt. Rájuk bíztam magam.


Mit szerettél a legjobban a Reggeliben?

Mendel még kisbaba volt, amikor belevágtam a Reggelibe. Bármilyen fáradt is voltam, 6:00-kor topon kellett lennem es felébresztenem Magyarországot, vele együtt pedig magamat is. De kivétel nélkül minden alkalommal, amikor felgyullad az elő adást jelző piros fény, nincs, ami ki tudna zökkenteni ebből a feladatból.

Mi a legszebb emléked a Reggeliről?

Voltak nagy pillanataink. Amikor a könnyeidet tartod vissza és nem teheted meg, hogy elsírd magad. Vagy amikor megteheted, és csak lazán kiengeded. Egy fontos mondat: együtt kell érezned a vendégeddel, és akkor tudtok kapcsolódni, igazán jó beszélgetést csinálni, még ha csak négy perc is jut rá.

Szabó Zsófi: Úgy éreztem, így nem szabad folytatni
Miller Dávid és Szabó Zsófi a Reggeli stúdiójában


Miért döntöttél úgy, hogy abbahagyod?

Most, hogy itt nosztalgiázom nektek, rettenetesen fáj a szívem. Az elmúlt két évben már megfordult a fejemben, hogy változást szeretnék, új kihívásokat, de a stáb szeretete és az a lehetőség, hogy bárkivel, bármikor, bármiről beszélgethetek, egy nagyfokú szabadságot adott nekem. És egy ideje ez megváltozott. Úgy érzem, elfáradt most ez a lelkesedés egy kicsit a részemről. Zavart, hogy egy-egy valóban jól sikerült adást, mélyebb beszélgetéseket, vagy pont ellenkezőleg, nagyon vicces jó hangulatú pillanatokat nem ragadott ki a bulvár. Kezdtem egyre jobban bezárkózni, és úgy éreztem, így nem szabad folytatni. De az út végén végül is ez mind nem számít. Én sokkal több lettem attól a több száz beszélgetéstől, amit kaptam az RTL Reggelitől.

Mit fogsz csinálni, miután elköszöntél a Reggelitől?

Amikor elkezdtem ébreszteni a nézőket, a kisfiam még nem tudott járni, 2024-ben azonban már iskolás lesz. Egész megható, hogyan szaladt el ilyen hamar öt év. Lezárul egy korszak és változások, újabb kihívások lesznek az életünkben. Amikor a legszomorúbb voltam, a Reggeliben akkor is tudtam kacagni. Köszönöm szépen az RTL Reggeli minden egyes tagjának. Hálás vagyok értetek!

További részletek a szombat esti Fókusz Pluszban.

#Reggeli#rtl#szabó zsófi#műsorvezetés#papp gergő#interjú#miller dávid#búcsúzás#schobert norbi#rubint réka#kaleta gábor#válás#ma#búcsú

Címlapról ajánljuk