Reggeli

Egymásnak esett Puzsér Róbert és Nógrádi Noá nőjogi szakértő a Reggeliben

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 8:12

A Reggeliben téma volt Matt Rife, az egyik legfelkapottabb amerikai standupos – egy egészestés műsorában megosztó poénnal indított, amin kis túlzással most egész Amerika de legalábbis a TikTok háborog. Orosz Gyuri humorista, Puzsér Róbert tévés személyiség és Nógrádi Noá nőjogi szakértő kommentálták a történteket.

A TikTokon már több mint 1,7 millió videót tettek közzé a Matt Rife-műsor témájában. A parázs vitákat kiváltó műsorrészlet, amiben egy monoklis nőt szerepeltető régi viccet mond el a humorista, egyébként a fenti videóban meg is tekinthető.

Ez egy vicc, amit az különböztet meg a standuptól, hogy ebben egy sztereotípia és egy poén van. Ezzel szemben a standupokban az említett sztereotípiákat kibontja a humorista, és a saját világnézete alapján kifejti

– magyarázta Orosz Gyuri humorista a Reggeliben.

Peller Anna szerint a kérdés az, hogy van-e a viccnek határa, sokan ugyanis azt gondolják, hogy csak az viccelhet, aki érintett az adott dologban. Puzsér Róbert szerint azonban ez nem így van.

A publicista és kritikus szerint bárki viccelhet, és viccelni bármivel szabad, sőt kell és érdemes. Ha valaki nem tud viccelni, az megbetegíti.

Úgy gondolja, vannak ízléstelen viccelődések, de mindenkinek arra van a saját ízlése, hogy ezt megítélje.

Szabados Ági feltette a kérdést, hogy szabad-e a családon belüli erőszakkal viccelni.

Nógrádi Noá szerint a nők elleni erőszakkal is lehetne viccelni úgy, hogy a vicc nem az áldozatokon csattan, hanem a bántalmazókon. Kiemelte, „ha az ember a kultúrában, közbeszédben szerepet vállal, akkor helyesebb lenne, ha ezt felelősen tenné, és végiggondolná, hogy valamilyen kárhoz hozzájárul-e”. Puzsér Róbert nekiszegezte a kérdést:

Nem tartasz attól, Noá, hogy ha ezeknek az ízléstelen poénoknak súlyos következményük van, szankcionálják őket – mondjuk az illetőt kirúgják, kirekesztik a kultúrából, szociális környezetéből –, akkor végül ebből az ízléstelen poénból vagy erőszak-legitimáló narratívából lesz a rock and roll? Hogy abból lesz a lázadás, amit üldöznek.


A kritikus szerint bár az amerikai humorista ízléstelenül, a sértett kárára viccelődik, Puzsérnak ez közben mégis imponál, mert érzi a bátorságát, hogy „tökös, hogy meg meri tenni akkor is, ha pontosan tudja, hogy mit kockáztat”.

„Azt érzem, hogy ez punk. Nem a kulturális elvárásoknak megfelelően viccel, hanem azzal szemben” – fogalmazott.

A nőjogi szakértő szerint viszont az ideális társadalomban – ahova reméli, egyszer eljutunk – az ilyen poénokon már nem nevet senki. Puzsér Róbert itt próbálta megmagyarázni, szerinte hogyan működnek az emberek és a poénok, amiknek nem lehet gátat szabni társadalmilag. Mint mondta:

Ha a feministák, szociális-kulturális jóemberkedők a kezüket tördelik, és éppen demonstrálják, hogyan kell reagálni egy poénra, az ember nem tud nem röhögni, mert ilyen a természete. Ilyen az ember, és ez nem olyan rettenetes dolog.

De hogy jön ide Puzsér Róbert szerint Orwell, és miért tartja végtelenül kontraproduktívnak a politikai korrektség kultúráját? Mennyire mennek mélyre a vitában, a humor szociális értelmezésében? Kiderül a teljes videóból.

 

#Reggeli#Videó#Bulvár#puzsér róbert#orosz gyuri#Nógrádi Noá#nőjog#standup#áldozat#vicc#nők#család

Címlapról ajánljuk