Reggeli

„Volt, hogy egy macska terroristává vált, és sakkban tartotta az egész családot” – van, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 11. 8:25

A felelős állattartás nemcsak simogatásról és etetésről szól, hanem arról is, hogy állatbaráttá tegyük az otthonunkat, hogy a kis kedvencünk lehetőleg ne sérüljön meg, ha egyedül marad a lakásban – tanácsolta a Reggeliben Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője.

A nemzetközi macskanap alkalmából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-bejegyzésben figyelmeztetett, hogy idén már 139 bajba jutott macskának segítettek. Három esetben tüzet is okoztak a cicák, mert bekapcsolták az indukciós főzőlapot.

Ilyen esetben a közelben lévő tárgyak annyira fel tudnak hevülni, hogy tüzet okoznak – mondta a Reggeliben Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője. Ha nem vagyunk otthon, a főzőlapot mindenképp takarjuk le valamivel, hogy a macska ne tudjon kárt okozni.

Mukics Dániel azt mondta, évente körülbelül 700 bajba jutott háziállathoz riasztják a tűzoltókat, körülbelül 200 esetben macskákhoz. 

Jellemző, hogy ezek az állatok mindenhova szeretnek fel- és bemászni, így gyakran szorulnak be valahova, esnek be gödrökbe, kutakba. 

De ha csak annyi történt, hogy a macska felmászott a fára, azért ne hívjunk tűzoltót, mert előbb-utóbb le fog onnan jönni – tanácsolta. 

Mukics Dániel extrém példákkal is találkozott már munkája során. 

Volt olyan eset, hogy egy macska terroristává vált, és sakkban tartotta az egész családot, harapott, mart, nem tudott a család kijönni a házból, csak a tűzoltók segítségével 

– mondta. 

De van, hogy épületet kell bontani ahhoz, hogy megmenthessék a beszorult állatot, évente 20-30 ilyen eset szokott lenni.

A felelős állattartás tehát nemcsak a simogatásról és az etetésről szól, hanem arról is, hogy állatbaráttá tegyük az otthonunkat, hogy ha a kis kedvencünk egyedül marad, ne okozzon kárt se magában, se a lakásban – összegzett.

#Reggeli#Videó#Belföld#katasztrófavédelem#macska#cica#háziállat#tűz

Címlapról ajánljuk