Reggeli

Csak a forinton fog múlni, hogy januártól 600 vagy 570 forintos üzemanyagárra rakódik rá a 41 forintos drágulás

rtl.hurtl.hu

2023. július 10. 9:21

Kevesebbet tankolunk, 20 százalékkal esett vissza a kutak forgalma. Szerdától újra emelkedik az üzemanyag ára, január 1-től pedig egészen biztos a 41 forintos literenkénti áremelkedés a jövedéki adó emelése miatt. A szakértő szerint 600, 620 forint körüli árral biztosan számolnunk kell.

A gazdasági lassulás és a magas üzemanyagárak miatt érezhetően kevesebbet tankolnak a magyarok, a kutak forgalma 20 százalékkal esett vissza. Egyre többen használják a tömegközlekedést, az építőipar lassult, emiatt kevesebbet járnak a fuvarozók is. A mezőgazdasági szereplők pedig olyan nagy készleteket halmoztak fel még tavaly a hatósági áras üzemanyagból, hogy az egészen az őszi munkálatokig kitarthat.

Az olaj nemzetközi ára stabilabb, de a forint továbbra is gyengül a dollárral szemben. Emiatt szerdától 6-8 forintos literenkénti emelkedésre számítanak

– mondta el a Reggeliben Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője.

De a rekordmértékű, 27 százalékos áfa, az extraprofitadó, a kiskereskedelmi különadó és az idei „újdonság”, a kutak energiamegtakarítási kötelezettsége is szerepet játszik a magas üzemanyagárban.

Január 1-től biztosan azonnal 41 forinttal fog nőni az üzemanyag ára a jövedéki adóemelés miatt. A kérdés, hogy mekkora bázisra épül az emelkedés. Bujdos úgy fogalmazott:

Az olaj ára inkább stagnáló, csökkenő tendenciát mutat, kizárólag a forintom fog múlni, hogy év végén 600 forint lesz az üzemanyag, és arra kerül rá 40 forint, vagy maradunk ezen az 570-580 forintos szinten, és »csak« 620-ra emelkedik. Az biztos, hogy 600 forint körüli vagy feletti árakkal számolnunk kell januártól.

 

#Reggeli#Videó#Gazdaság#benzin#üzemanyag ár#emelés#jövedéki adó

Címlapról ajánljuk