Reggeli

Emiatt az alapvető gond miatt köt ki állatorvosnál a legtöbb macska

rtl.hurtl.hu

2023. június 19. 8:32

A bent tartott cicáknál is ajánlott az ivartalanítás, mert az állat nyugodtabb lesz – mondja Dr. Fodor Kinga állatorvos, egyetemi docens. 

Rendelőbe leggyakrabban akkor jut el egy macska, ha emésztési zavara van. Az esetek többségében a szőrlabdák okozzák a problémát – mondta Dr. Fodor Kinga állatorvos, egyetemi docens. Tisztogatáskor a nyelvükre ragad a szőrük, amit lenyelnek, és ez áll össze az emésztőrendszerükben. Ezeket meg lehet előzni szőroldó szerekkel, de a rendszeres szőrápolás, fésülés is segíthet, még a rövid szőrűeknél is.

A szakember szerint a macskák körmét nem érdemes vágni, akkor sem, ha a bútorokat használja kaparásra. A karmuk ugyanis olyan funkciót lát el, mint az embereknél az utolsó ujjbegy, nagyon fontos tapintó funkciója van. Sokszor elég, ha csak egy fadarabot kapnak, hogy kaparjanak. Sok macska utálja a citrom illatát, ezért elég lehet, ha csak a védendő bútordarabot befújjuk citromlével. Persze lehetnek olyan cicák, akik szeretik a citromszagot, de ez a ritkább.

„Kijelenthető, hogy az áldott állapotban lévő nőkre nem a macska jelenti a toxoplazmózis szempontjából a fő veszélyt” – mondta a szakértő. Sokszor hozzák fel a macskatartás ellenérveként, hogy a cicák betegségeket terjesztenek. A toxoplazmózis esetében 90 százalékban a mosatlan gyümölcsök okozzák a fertőzést. 

Még ha egészséges is a cica, akkor is évente egyszer fel kell keresni az állatorvost általános vizsgálat miatt. A többi macskás jó tanács kiderül a fenti videóból.

#Reggeli#Videó#macska#állat#állatorvos#terhesség#toxoplazmózis

Címlapról ajánljuk