Reggeli

Varnus Xavérnak két Shakespeare-mű jutott eszébe az orgonabotrányról

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 11:09

Varnus Xavér közösségi oldalán osztotta meg, milyen viszontagságokon megy keresztül amiatt a vállalkozó miatt, akire rábízta a mezőlaki templom orgonájának megépítését. Xavér elmesélte, hogy miért óriási csalódás ez az ügy. Az éremnek viszont mindig két oldala van.

Varnus Xavér egy példával készült, hogy ismertesse az ügy részleteit az ő álláspontja szerint. Így hangzik: leszerződünk egy sebésszel, hogy végrehajtson egy műtétet, aminek díját, vagyis annak felét a beavatkozás megkezdésekor fizetjük ki. Amikor az összeg megérkezik, az orvos úgy dönt, nem végzi tovább a beavatkozást, mert a feltételek megváltoztak az előre egyeztetettekhez képest. Ezért vagy magasabb honoráriumot kér – az eredeti dupláját –, vagy mást kell keresni, miközben már a műtét javában folyik. A műtő előtt elmegy egy büntetőjogász, aki szerint az orvos magára rántotta a Polgári és a Büntető törvénykönyvet ezzel a cselekedettel, így az visszamegy, és méltatlankodva befejezi a munkát.

Az orgonaépítő, akiről a példázat szólt, kiment Németországba, hogy ott szétszerelje, hazahozza, és itthon újra összerakja a hangszert, de Xavér szerint 5 munkanap után közölte, hogy neki nem éri meg a megbeszélt díj fejében elvégezni a munkát. A művész szerint már a szállítás sem volt szakszerű, miközben a hangszer értéke, ha újra összerakják, 25-30 ezer euró, legalább 9 és fél millió forint.

A művész azt mondja, a templom készen állt arra, hogy megkezdhessék a hangszer összeszerelését, de szerinte ebben is trükközött a mester. A templom felújításának befejezéséig ugyanis volt még 3 nap, de az orgonaépítő eközben készített borzalmas képeket a templom belsejéről. Xavér szerint az Élysée-palotáról is lehet rosszul beállított fotókat csinálni. Most már lázason folyik a munka, úgy néz ki, május 14-e és 21-e között lesz orgonaavató.

A történtekről Xavérnak két Shakespeare-mű jutott eszébe: A vihar és a Sok hűhó semmiért. Tudja, hogy magyar vállalkozók körében a kilencvenes évek elején ez gyakran így ment végbe, de 2023-ban Magyarország jogilag már nem itt tart.

Az eset nagy médianyilvánosságot kapott, mert Xavér a közösségi médiában is megírta kálváriáját. Emiatt voltak rossz érzései, de ügyvédje szerint olyan méltánytalanság érte, ami indokolta a social felületek bevonását. A művész szerint kínosan vigyázott arra, hogy ne mondja ki a vállalkozó nevét, hogy ne lehetetlenítse el, mert szerinte a történtek ellenére ő egy kiváló szakember.

#Reggeli#Videó#varnus xavér#orgonaművész#Mezőlak

Címlapról ajánljuk