Lehet, hogy senkinek sem lesz büntetőjogi felelőssége az M1-esen történt tömegkarambol miattMég sok a kérdés, nem lehet tudni, pontosan mi történt az autópályán az ütközések előtt, de Dr. Kovács Kázmér közlekedési szakjogász szerint előfordulhat, hogy olyan drasztikus változás következett be, amire lehetetlen felkészülni.
Reggeli

Lehet, hogy senkinek sem lesz büntetőjogi felelőssége az M1-esen történt tömegkarambol miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 14. 10:04

Még sok a kérdés, nem lehet tudni, pontosan mi történt az autópályán az ütközések előtt, de Dr. Kovács Kázmér közlekedési szakjogász szerint előfordulhat, hogy olyan drasztikus változás következett be, amire lehetetlen felkészülni. 

A hétvégén történt tömegbalesetre hazánkban még nem volt példa, a tragédia óta többen is azt találgatják, meg lehetett-e volna előzni a baleset, illetve kinek, mekkora felelőssége van a történtekben.Egyelőre nem tudni, hogy az első ütközés után sorozatosan egymásba mentek-e az autók vagy csak feltorlódtak és a sor végén közlekedő kamion préselte őket össze. Hosszú ideig tartó vizsgálat várható. Ami biztos, hogy a látási viszonyok nagyon rosszak voltak a baleset idején.

Lehet, hogy olyan drasztikus változás történt egyik másodpercről a másikra, amire nem lehetett számítani 

– mondta Dr. Kovács Kázmér közlekedési szakjogász a Reggeliben.

Féknyomok alig vagy egyáltalán nincsenek. Szinte vakság mellett kellett reagálni a sofőröknek a porvihar miatt, ami akár ki is zárhatja a büntetőjogi felelősséget. 

Az egyetlen halálos áldozatot egy kocsi alatt találták meg, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy ő is ütközött-e vagy csak kiszállt az autóból.

Mivel az eset előtt pár órával már történt baleset az M1-esen, felvetődött, hogy a közútkezelőnek is lehet szerepe abban, hogy az autók egymásba rohantak. Ezzel viszont a közlekedési szakjogász nem ért egyet.

Jelen ismeretek szerint nem valószínű, hogy megállapítják, hogy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés történt. Attól még, hogy órákkal korábban ugyanezen a helyszínen volt egy baleset, nem jelenti azt, hogy azon kívül, hogy a figyelmeztetések el lettek helyezve, valamilyen további intézkedésre lett volna szükség, például útlezárásra 

– tette hozzá Dr. Kovács Kázmér.

A jogász szerint ha többször lett volna baleset sorozatosan, akkor lehet, hogy szükség lett volna sebességkorlátozásra vagy időleges lezárásra, de ebben az esetben ennek hiánya nem róható fel a közútkezelőnek.

#Reggeli#Videó#Dr. Kovács Kázmér#büntetőjogi felelősség#tömegbaleset#m1-es autópálya

Címlapról ajánljuk