Reggeli

Lehet, hogy senkinek sem lesz büntetőjogi felelőssége az M1-esen történt tömegkarambol miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 14. 10:04

Még sok a kérdés, nem lehet tudni, pontosan mi történt az autópályán az ütközések előtt, de Dr. Kovács Kázmér közlekedési szakjogász szerint előfordulhat, hogy olyan drasztikus változás következett be, amire lehetetlen felkészülni. 

A hétvégén történt tömegbalesetre hazánkban még nem volt példa, a tragédia óta többen is azt találgatják, meg lehetett-e volna előzni a baleset, illetve kinek, mekkora felelőssége van a történtekben.Egyelőre nem tudni, hogy az első ütközés után sorozatosan egymásba mentek-e az autók vagy csak feltorlódtak és a sor végén közlekedő kamion préselte őket össze. Hosszú ideig tartó vizsgálat várható. Ami biztos, hogy a látási viszonyok nagyon rosszak voltak a baleset idején.

Lehet, hogy olyan drasztikus változás történt egyik másodpercről a másikra, amire nem lehetett számítani 

– mondta Dr. Kovács Kázmér közlekedési szakjogász a Reggeliben.

Féknyomok alig vagy egyáltalán nincsenek. Szinte vakság mellett kellett reagálni a sofőröknek a porvihar miatt, ami akár ki is zárhatja a büntetőjogi felelősséget. 

Az egyetlen halálos áldozatot egy kocsi alatt találták meg, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy ő is ütközött-e vagy csak kiszállt az autóból.

Mivel az eset előtt pár órával már történt baleset az M1-esen, felvetődött, hogy a közútkezelőnek is lehet szerepe abban, hogy az autók egymásba rohantak. Ezzel viszont a közlekedési szakjogász nem ért egyet.

Jelen ismeretek szerint nem valószínű, hogy megállapítják, hogy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés történt. Attól még, hogy órákkal korábban ugyanezen a helyszínen volt egy baleset, nem jelenti azt, hogy azon kívül, hogy a figyelmeztetések el lettek helyezve, valamilyen további intézkedésre lett volna szükség, például útlezárásra 

– tette hozzá Dr. Kovács Kázmér.

A jogász szerint ha többször lett volna baleset sorozatosan, akkor lehet, hogy szükség lett volna sebességkorlátozásra vagy időleges lezárásra, de ebben az esetben ennek hiánya nem róható fel a közútkezelőnek.

#Reggeli#Videó#Dr. Kovács Kázmér#büntetőjogi felelősség#tömegbaleset#m1-es autópálya

Címlapról ajánljuk