„Amikor hallod a hangján, hogy fogy az erő, az ijesztő” – megosztotta legmegrázóbb élményét a Törökországból hazatért Huba mentőcsapatHazaérkezett a Huba mentőcsapat a földrengés sújtotta Törökországból. Hat napot töltöttek a helyszínen, ez alatt hét embert tudtak kihozni a romok alól. A kutyák három további élő személyt jeleztek, őket a helyi lakosok és a török segélyszervezetek mentették ki.
Reggeli

„Amikor hallod a hangján, hogy fogy az erő, az ijesztő” – megosztotta legmegrázóbb élményét a Törökországból hazatért Huba mentőcsapat

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 11:54

Hazaérkezett a Huba mentőcsapat a földrengés sújtotta Törökországból. Hat napot töltöttek a helyszínen, ez alatt hét embert tudtak kihozni a romok alól. A kutyák három további élő személyt jeleztek, őket a helyi lakosok és a török segélyszervezetek mentették ki.

Egy hete hajnalban történt Törökországban és Szíriában a ma már 33 ezernél is több halálos áldozattal járó földrengés. A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja, és a Mancs a kézben egyesület már a katasztrófa estéjén a helyszínen volt, az elsők között kezdték meg a munkát. Szabó Márk azt mondta, sokkoló látvány fogadta őket.

Amikor a busz visz be minket és látjuk a földdel egyenlővé vált épületeket, az emberek teljesen sokkos állapotban bóklásznak és keresik a hozzátartozóikat … sokkoló volt, hogy ezt hosszú időn keresztül kellett néznünk, mire megérkeztünk és le tudtunk szállni a buszról.

Felállították a bázist, majd megkezdték a munkát, két óra elteltével meg is találták az első túlélőt, egy kisfiút mentettek ki.

Azt mondják, az, hogy mikor zárul le számukra a kutatás-mentés szakasza, mindig  szakmai döntés, abban nem játszhat szerepet, hogy lelkileg mennyire viselik meg őket a helyszínen átéltek.

A mentésben részt vett Kevlar, a 9 éves belga juhász is. Pinkóczi Diána mentőkutya-vezető azt mondta, három év képzés és helyszíni tapasztalatszerzés után áll készen egy kutya a mentésre.

Szabó Márk a legmegrázóbb élményét is megosztotta. Az egyik túlélőre két épület omlott rá, egy 30 méteres folyosón tudták csak megközelíteni. 

Amikor 13 órán keresztül valakivel kommunikálsz, és  hallod a hangján, hogy fogy az erő, hallod a hangján, hogy egyre később válaszol. Olyan szintű a szorítás, hogy a mellkasodban érzed, hogy itt nagyon gyorsan kell valamit kitalálni, különben nem fogjuk tudni kihozni

– idézte fel a mentőcsapat tagja.

#Reggeli#Videó#földrengés#törökország#huba#mentőcsapat#túlélők

Címlapról ajánljuk