Reggeli

„Imádkoztam, mert tudtam, hogy minden perc az utolsó lehet” – még mindig remeg a keze a frontról hazatért kárpátaljai hegedűművésznek

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 8:59

A kárpátaljai hegedűművész, Fábián Tímea az orosz invázió után nem sokkal, márciusban csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, több mint három hónapot töltött a fronton.Még most is szolgál, ahogyan rajta kívül a többi, mintegy 60 ezer nő is. Az átélt borzalmakról az RTL-nek adott exkluzív interjút.

Fábián Tímea a Kárpátaljai Állami Nép Együttes hegedűművésze az RTL Reggeli című műsorának adott exkluzív interjút Ukrajnából. Arról beszélt, hogy amint Oroszország lerohanta Ukrajnát, elkezdett önkénteskedni.

Segítettem azoknak az asszonyoknak, akik pici babákkal, gyerekekkel szöktek el a háborúból

– mondta, majd hozzátette, annyira félelmetes volt a felismerés, hogy nem tudna mit csinálni, ha az ő otthonát is eléri a háború, hiszen még fegyvert sem tud fogni, hogy úgy döntött, belép a hadseregbe. Elmondása szerint a háború kitörésekor olyan dühöt érzett, amely megerősítette őt a hazaszeretetében.

Tudta, hogy bármelyik perc az utolsó lehet

„Hát az félelmetes volt” – vezette fel élményeit, miközben látszott rajta, hogy még mindig az átélt borzalmak hatása alatt van.

Amikor tankok jöttek, amikor bombáztak minket, amikor haltak az emberek és amikor imádkoztam, mert tudtam, hogy minden perc az utolsó lehet – az félelmetes volt

– sorolta az átélt szörnyűségeket.

Látott kisgyerekeket, akik a halott szüleik mellett feküdtek, az adott neki erőt, hogy rajtuk tudott segíteni.

A fronton, ahol szolgált nem volt térerő, a szüleivel és a rokonaival sem tudott beszélni, így érthető, hogy amikor három hónap után hazatért Kárpátaljára mindenki csak sírt.

Még mindig remeg a keze

Hegedűjén még nem tud játszani, noha azóta, hogy visszatért Ungvárra, ahol jelenleg szolgál, már két koncertet is adtak. Kérlelték, hogy ő is szálljon be.

De annyira remeg a kezem, hogy nem tudok játszani még

– mesélte. 

Most már könnyebb azért neki, hogy hazatért, de így is mindennap szembesül a háború borzalmaival, leginkább azért, mert rengetegen menekülnek az ország nyugati részére az oroszok pusztítása elől. Akik jönnek, azoknak semmilyük sincs, nekik segít most. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy jelenleg hatvanezer nő szolgál az ukrán hadseregben.

#Reggeli#Videó#fábián tímea#ukrán-orosz háború#önkéntes katona#hegedűművész#ma

Címlapról ajánljuk