Reggeli

„Az üzemanyaghiány veszélye elmúlt, annál rosszabb nem lehet, mint ami augusztusban volt”

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 9:49

A kormány decemberig meghosszabbította a tizenegy hónapja tartó benzinárstopot. Marad tehát a 480 forintos lakossági benzinár, de mi van akkor, ha a piaci ár alacsonyabb lesz, mint a hatósági ár, illetve van-e elegendő üzemanyag? Erről is kérdezték a Reggeliben Bujdos Esztert, a holtankoljak.hu ügyvezetőjét.

Várható-e Magyarországon üzemanyagár-csökkenés?

Bujdos Eszter szerint a benzinár csökkenése a forint árfolyamától és az olaj nemzetközi jegyzésétől függ. A háború kezdete óta a forint árfolyama jelentősen gyengült mind az euróval, mind a pedig a dollárral szemben.

Jelenleg nem látunk olyan jövőbeli eseményt, mint mondjuk egy covid, ami rövidtávon drasztikus benzin- és kőolajárzuhanást eredményezett.

 – mondta a szakértő. Szerinte jelentősebb üzemanyagár-csökkenésre csak akkor számíthatunk, ha megerősödik a forint, az olajár pedig továbbra is csökkenni fog.

Az olaj ára visszatért a háború előtti 90 dolláros szintre

Az üzemanyaghiány veszélye már elmúlt, ennél rosszabb már nem lehet, mint amit augusztusban tapasztaltunk. 

– mondta Bujdos Eszter a Reggeliben, aki szerint szeptember óta a benzin esetében 50 forintot csökkent a piaci ár, a gázolajnál pedig százat, ami azt jelenti, hogy a benzin piaci ára jelenleg 640 forint, a gázolajé pedig 730.

A benzinárstop ellenére is csökkent a kutak forgalma

A szakértő arról is beszámolt a Reggeliben, hogy a kutak visszajelzése alapján a szeptemberi forgalom – a hatósági áras üzemanyagok esetében – 20-30 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest.

Tudatosan közlekedjünk, nézzünk meg a pénztárcánkat 

– tanácsolta a holtankoljak.hu ügyvezetője, aki szerint azért egyre alacsonyabb a kutak jövedelme, mert a drasztikusan növekvő élelmiszerárak, a várhatóan magas gáz- és villanyszámlák miatt az emberek már most kétszer átgondolják, hogy mire költenek. Ezért a tankolás kezd háttérbe szorulni.

A Független Benzinkutak Szövetségénél azzal számolnak, hogy a térség finomítói ősz közepére visszaállnak a normál operációba, és teljes kapacitással fognak üzemelni. A Mol a napokban tette közzé, hogy újra teljes kapacitással megy Százhalombattán. A régiós finomítók között komoly árverseny is kialakulhat majd.

 

#Reggeli#Videó#Gazdaság#benzinár#olaj#Bujdos Eszter

Címlapról ajánljuk