Reggeli

Atomenergia: mumusból a gazdaság megmentője?

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 8:40

Az atomenergia eddig mumusnak számított, most úgy tűnik, egyik napról a másikra válik a gazdaság megmentőjévé. Európában mindenhol felértékelődik a szerepe.

Az atomenergia egy nagyon koncentrált energiaforrás, és az üzemanyaga nagy mennyiségű energiát tárol – mondta Dr. Aszódi Attila, atomenergia-szakértő a Reggeliben. Ebben a helyzetben szerinte, mikor Európa ki van téve az importnak – a földgáz Oroszországból jön – felértékelődik a nagy energiát tároló energiahordozó nukleáris üzemanyag szerepe.

Az atomenergia a szakértő szerint nem jár szén-dioxid kibocsájtással, nem úgy, mint a földgáz és a kőolaj égetése. Ezért is fordult elé, hogy az európai energiapolitika bevette a fenntartható energiahordozók közé az atomenergiát.

Sokan félnek attól, hogy újra megtörténik egy csernobilihoz hasonló atomkatasztrófa, de a szakértő szerint erre nincs esély, mert ma már más típusú reaktorok vannak. Sokakat nyugtalanít az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű helyzete. A folyamatos támaádsok miatt, vasárnap leállították az erőművet. Aszódi szerint,

ha nagyon nagy problémát okoznának ott, akkor Magyarországon ennek egészségügyi hatása akkor sem lenne.


A Paksi atomerőmű a legfontosabb eleme a magyar villamosenergia rendszernek. Az itthon felhasznált energia egyharmada onnan származik. Sokkal több energiatermelési potenciál van Pakson, mint az összes Magyarországon felhasznált földgáz energiatermelésének – mondta Aszódi. 

#Reggeli#Videó#atomenergia#atomszakértő#aszódi attila#fenntarthatóság#Gazdaság

Címlapról ajánljuk