Reggeli

„Az állam nem tudja ellátni a közoktatási feladatot” – ismét polgári engedetlenségre készülnek az iskolákban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 7:44

Két okból is nehezen indul az idei tanév. Egyrészt nagyon sok pedagógus hiányzik a rendszerből, másrészt pedig a tárgyi feltételek sem teljesen adottak – ezt mondta szeptember első napján a Reggeliben Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja.

A reggeli műsorban arról is beszélt, hogy szerintük olyan mértékű jelenleg a pedagógushiány, amekkora még soha nem volt.

Számításaik szerint a hiányzó pedagógusok száma a 16 ezret is meghaladja az idei tanévben.

Ez azért is jelent óriási problémát, mert a hiányzó kollégák munkáját a többi pedagógusra terhelik, emellett pedig szerinte a szülők és a gyerekek is egyre gyakrabban fognak szembesülni azzal, hogy

a fizikaórára bemegy majd az énektanár, a matematika órára be fog menni majd esetleg a földrajztanár, vagy igazából lehet, hogy már ő sem, mert földrajz szakosból is kevés van.


Nagy Erzsébet azt mondta, hogy mindez konkrétan ezt jelenti, hogy

az állam nem tudja ellátni a közoktatási feladatot, ami elő van írva a köznevelési törvényben.


Másrészről pedig a PDSZ szerint a megemelkedett működési költségek miatt azt sem tudják biztosan, hogy mi lesz intézmények fűtésével, világításával, ki fogja ezeket a megemelkedett költségeket állni.

Nemrég számoltunk be arról, hogy van olyan egyházi fenntartású iskola, ahol úgy igyekeznek megspórolni téli napok fűtését, hogy két hónapon keresztül szombatonként is lesz tanítás.

Nagy Erzsébet most azt mondta, a legutóbbi sztrájkbizottsági egyeztetésen konkrétan rákérdeztek Maruzsa Zoltánnál, hogy akkor a jövőben várható lesz-e hasonló intézkedés a közoktatásban, amire a miniszter nemmel felelt. Sőt, azt is megígérte, hogy nem lesz digitális oktatásra való átállás a költségek lefaragása érdekében.

Szerinte már az első tanítási napon több elkeseredett pedagógus is a polgári engedetlenség eszközét fogja választani. A Reggeliben nem akart megnevezni konkrét intézményeket, mert tapasztalatik szerint

ahol korábban felmerült ilyesmi, és eljutott a tankerületi központig, ott nagyon súlyos fenyegetéseket kaptak a kollégák.


Mindezek felett pedig a szakszervezet szerint az államnak megvan a pénze a béremeléshez.

Egy olyan kormány, ami távközlési céget vesz, ne mondja nekünk azt, hogy nincs megfelelő pénz a követeléseink teljesítéséhez 


– hiszen a PDSZ szerint míg a közoktatás az állam kötelező feladata, távközlési cég vásárlása nem.

 

#Reggeli#Videó#Belföld#oktatás#pedagógusok#sztrájk#polgári engedetlenség#pedagógushiány#pdsz#szakszervezet

Címlapról ajánljuk