Reggeli

Háziorvos: Megdöbbentő lehet a daganatos betegek ellátásának visszaesése, de komplexen kell vizsgálni a kérdést

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 31. 9:43

Mangó Gabriella arra hívta fel a figyelmet a Reggeliben: számos oka van annak, hogy olyan sok daganatos beteg maradt ellátatlanul a covid időszakában.

A Népegészségügy című szaklap kutatása szerint 10-20 százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus-járvány kezdetén, és azóta sem állt vissza a járvány előtti szintre. Hogy ez minek tudható be, arról Dr. Mangó Gabriella beszélt a Reggeliben.

A háziorvos szerint önmagában megdöbbentőek lehetnek a számok, de komplexen kell nézni az egész adatsort. A járvány időszaka alatt sok daganatos beteg vált a covid áldozatává. Sok szűrés biztonsági okokból elmaradt, sok beteg nem akart bemenni a rendelőintézetbe.

A járvány első másfél éve alatt leginkább műtétek maradtak el. Így például mintegy 40 százalékkal kevesebb beteget operáltak tüdőrákkal, 12 százalékkal kevesebbet emlőrákkal, és 20,5 százalékkal kevesebbet vastag- és végbéldaganatos betegséggel. A műtéteknél ugyan kisebb mértékben, de csökkent a sugár-, illetve a kemoterápiás kezelések száma is, a sugárkezeléseknél 22 százalék maradt el.

Mangó Gabriella arra is felhívta a figyelmet a Reggeliben, hogy a betegek vélhetően maguk is kevésbé fordultak orvoshoz a járvány nagyobb hullámai alatt. Ezzel az esélyük is csökkent a még korai daganatos elváltozások felismerésére. 

Ezért a háziorvos az egyik legfontosabbnak tartja a rendszeres szűrővizsgálatokat.

#Reggeli#Videó#mangó gabriella#covid#szűrés#háziorvos

Címlapról ajánljuk