Reggeli

Almási Kitti: Az önbizalmat nehezen tűri a magyar társadalom

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 10:03

A legújabb kutatások szerint az önbecsülés 60 éves kor körül éri el a csúcspontját. Magyarországon divat a szerénység, de sokan csak azért erőltetnek magukra egyfajta álszerénységet, hogy szimpatikussá váljanak.

Nem csak a húszéveseké a világ – legalábbis önbecsülés tekintetében biztosan nem. A legújabb kutatások szerint ugyanis önbecsülésünk 60 éves korunk körül éri el a csúcspontját. Itthon divat a szerénység, de sokan csak azért erőltetnek magukra egyfajta álszerénységet, hogy szimpatikussá váljanak.

Almási Kitti klinikai szakpszichológus a Reggeliben elmondta, nem mindig akkor magas az önbecsülésünk, amikor topon vagyunk.

Szülés után a nők jobban elfogadják a testüket, pedig általában nem néznek ki jobban, mint előtte, de elkezdik becsülni azért, amire képes volt.

A szakember szerint a pozitív, stabil önbecsülés alapja a reális önmagunkhoz való viszony. Ha az ember harmóniában van magával, akkor azt is el tudja fogadni, ha kudarcot vallott valamiben. Az önbizalomnak a kulcsa, hogy elhisszük magunkról, hogy képesek vagyunk megtenni valamit. 

A szakember szerint az önbizalom fejleszthető, de nem az olyan üres mondatokkal, hogy „Hidd el magadról, hogy képes vagy rá!”. Sokszor a félelem tartja vissza az embert, olyasmitől tart, aminek a bekövetkezése nem mindig realisztikus.

Almási Kitti arról is beszélt, hogy az önbizalmat a magyar társadalom nem igazán tolerálja. Itthon divat a szerénység. De úgy véli, sokan csak azért erőltetnek magukra egyfajta álszerénységet, hogy szimpatikussá váljanak, ez pedig így már egy játszma részévé válik.

Túl nagy a szakadék

Magyarországon sokan élnek rosszul, és ezalatt nem csak az anyagi helyzetet érti. Aki abban a reménytelenségben éli az életét, hogy belőle úgysem lehet semmi, annak kifejezetten irritáló lehet egy olyan ember, aki már-már pökhendi módon azt képviseli, hogy bármit elérhetünk.

#Reggeli#RTL Klub#papp gergő#rtl#almási kitti#peller anna#Életmód#önbizalom#önbecsülés

Címlapról ajánljuk