Reggeli

Lesznek, akik hét nap után sem szabadulnak a karanténból

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 7:55

Nem szabadítható fel a karantén alól az a koronavírus-fertőzött személy, akinek a 7. nap után is vannak tünetei, mert annak a feltételnek is teljesülnie kell, hogy a beteg az elmúlt három napban tünetmentes legyen – magyarázta el a karanténra vonatkozó módosult szabályokat a Reggeliben Dr. Majorosi Emese háziorvos. Az új eljárásrend szerint ugyanakkor az 5. napon elhagyhatják a karantént azok, akik a 4. napon láztalanok és negatív a gyorstesztjük.

Változik a koronavírus, és a tünetek lefolyása is, a betegek kevésbé súlyos panaszokkal érkeznek – erről beszélt a Reggeliben Dr. Majoros Emese háziorvos.

A négy legfontosabb panasz, ami koronavírusfertőzésre jellemző az a száraz köhögés, láz, szaglásvesztés, ízérzésvesztés, és adott esetben a légszomj

– mondta a szakember, aki hozzátette, ez utóbbi már súlyos tünet, amivel még aznap orvoshoz kell fordulni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az omikron variánsnál kevesebbszer tapasztalnak szaglásvesztést, nála például leggyakrabban torokfájásra, orrfolyásra panaszkodnak a betegek.

Mikor kell karanténba menni?

A jelenleg érvényes szabályok szerint a karantént a háziorvos rendeli el – hangsúlyozta Dr. Majoros Emese. Fontos, hogy a tesztelést is a szakemberek intézik, de ha valaki egy patikában vásárolt antigén gyorsteszttel is pozitív eredményt produkál, akkor azt is elfogadják.

A karantén alapesetben hét napig tart, de ha a beteg a 4. napon láztalan, és az előző három napban is tünetmentes volt, akkor egy negatív gyorsteszttel már 5 nap után kijöhet a karanténból. Ha valaki úgy kerül karanténba, hogy korábban tünetei is voltak, akkor a karantén kezdete a tünetek jelentkezésétől számít. Abban az esetben, ha a beteg tünetmentesen kerül karanténba, akkor annak kezdete a pozitív teszt időpontjától számít.

Ugyanakkor Dr. Majoros Emese felhívta a figyelmet arra, hogy nem mindenki szabadulhat hét nap után sem a karanténból.

Hiába telik le a hét nap, van egy másik nagyon fontos szabály, hogy három napig tünetmentesnek kell lenni, láztalannak. Tehát a kettőnek együtt kell teljesülnie

– mondta a háziorvos, aki arról is beszélt, hogy a gyerekek esetében némiképp mások a szabályok. Akinek tünetei vannak, arra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. Ha egy gyereknek nincs tünete és csak kontaktszemélynek minősül, akkor mentesül a karantén alól, amennyiben be van oltva legalább egyszer a koronavírus ellen. Ha oltása és tünete sincs, akkor öt nap karantén vár rá.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#koronavírus-fertőzés#gyorsteszt#pcr teszt#omikron variáns#karantén#háziorvos

Címlapról ajánljuk