Portré

Pogány Induló: Nagyon nem hiteles, hogy 11 osztállyal a magas lóról beszélek

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 16:59

Pogány Induló, azaz Szirmai Marci még csak 16 éves volt, amikor beindult a karrierje. Még mindig csak 18 éves, és élete eddigi legnagyobb koncertjére készül, szombat este legalább tízezer ember előtt lépnek fel az MVM Dome-ban. A budapesti koncert előtt a Portrénak adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy bár rapszövegeibe néha keményebb sorok is kerülnek, nem tartja magát gengszternek. Vajon miért nem nézi jó szemmel, hogy a legfelkapottabb magyar rapszámok a pénzről és a drága autókról szólnak? 

A teljes beszélgetés már elérhető az RTL+-on!

Sok volt az igazolatlan, mert iskola helyett Pesten voltam

– mondta Pogány Induló, azaz Szirmai Marci karrierje kezdetéről. Még csak 16 éves volt, amikor a mostani menedzsere, Zomblaze felhívta telefonon, hogy lenne-e kedve egy koncert erejéig elmenni Budapestre. A fiatal rapper jól tudta, ki ő, és milyen előadóknak a producere. „Felültem egy vonatra, felmentem Pestre, ahol körbemutatta a stúdiót – mondom, nekem ez az álmom. Azóta bennragadtam a stúdióban, már alig lehetett lerángatni Szentesre” – mesélte Barabás Évinek a Portréban. Az iskola is háttérbe szorult, de mindenképp szeretne leérettségizni – hangsúlyozta.

Pogány Induló március 2-án Budapesten, az MVM Dome-ban legalább tízezer ember előtt ad nagykoncertet. Szerinte eddigi életében ez lesz a legnagyobb durranás. A rapper gyönyörű show-t ígér, reggeltől estig készülnek. „Életmódot is váltottunk, edzek, normálisan kajálok, hogy fejben ott legyek” – fűzte hozzá. A koncertet nyugodt szívvel ajánlja a szülőknek is, akik esetleg elkísérnék a gyerekeiket. Nemcsak „földhöz ragadt rapzene és fiataloknak vandálkodás” lesz, mondta, hanem más műfajú zenékkel is megfűzött produkció, vendégelőadókkal – például ott lesz a Parno Graszt és Ekhoe is. 

Barabás Évi kérdésére Marci kifejtette: nem hasonlítaná magát Ganxsta Zolee-ékhoz, mert ők valóban gengszterek voltak:

Ez nem gengszterrap – nem is vagyok gengszter –, ez csibészrap. Nem vagánykodni, gengszterkedni akarunk, ez az undergorund rapnek az egyik része, hogy néha belemondasz egy keményebb sort is. 

Küldetéstudat

A beszélgetésben az is felmerült, zenésztársaival miért tartják fontosnak, hogy Pogány Induló videoklipjei autentikus roma közösségekben is készüljenek. Szirmai Marci elmondta, az Afrobeat című számukhoz készült klipet például Esztergomban és Nagymaroson forgatták, és küldetésének tartja, hogy elmenjenek azokhoz a Budapesten kívül élő közösségekhez is, akiknek nincs lehetőségük koncertekre járni. 

Teret akarok adni azoknak, akik eddig még nem kaptak. Hogyha megnézed, a magyar rapben, a trendingben minden dal arról szól, hogy pénz, autó, és mekkorába vannak az emberek 

– fogalmazott a rapper, aki szerint fontos lenne, hogy ezek az emberek egy kicsit leszálljanak a földre. „Nem minden fenékig tejfel, és nem azt kell mutatni a gyerekeknek, hogy mennyi pénzed van, mert ezzel nem lesznek ambícióik, csak maximum az, hogy Mercedes” – magyarázta. 

Első, Megáll az idő című albumukról azt mondta, nem is az 1982-es Gothár Péter-film inspirálta, hanem a Hollós Ilona-dal fogta meg őket, amire azonnal felkapták a fejüket. „Magyar minta, ez kell a zenébe: rekreálni, népszerűsíteni kell ezeket a dalokat” – fogalmazott.

A cikkünk elején kattintható videóban Pogány Induló arról is beszél, hogy:

  • mit szólnak a szülei a pályájához, és mi az, amivel édesanyja nem értett egyet;
  • miért van a legtöbbször cigaretta a szájában;
  • hogyan viszonyul a magyar nyelvhez, és mit adott neki a hegedű;
  • mit lát generációja legnagyobb problémájának. 
#Portré#barabás éva#Videó#pogány induló#rap#rapper#szirmai marci#mvm dome#koncert#interjú#ma

Címlapról ajánljuk