Portré

Kocsis Tibor: Nagyon jó túl lenni rajta, más lett az életem a coming out óta

rtl.hurtl.hu

2022. április 25. 11:34

Az X-Faktor második szériájának győztese, Kocsis Tibó harmincéves volt, amikor egy ország ismerte meg a hangját, a visszafogott, kedves embert, aki segíti lánytestvéreit, aki kamaszként elvesztette édesanyját, és szoros kapcsolatot ápol édesapjával. Negyvenévesen aztán a nyilvánosság előtt is felvállalta, hogy egy férfival él boldog párkapcsolatban. Hogy miért döntött így, és mi történt vele a coming out óta, arról Barabás Évával beszélgetett a Portréban. 

Kocsis Tibó életében sok minden változott az elmúlt tíz évben, de azt mondja, a legfontosabb tulajdonságai és a családja iránt érzett szeretete most is ugyanaz maradt. Édesapjával és testvéreivel akkor is és most is rendkívül szoros kapcsolatot ápolt, azóta pedig bővült a család, Tibó most már négyszeres nagybácsi, három unokahúggal és egy unokaöccsel.

Ha hazamegyek Lajosmizsére, mindig ez a szeretetteljes közeg vesz körül, és egyre nagyobb élet. Nekem ez ugyanúgy bázis maradt, és bár eltelt tíz év, de ebből a szempontból semmi sem változott.

Tibó imádja a gyereket, és lubickol a nagybácsiszerepben. Bár nevetve hozzátette, hogy a családban már kicsit unják a dalait, a legkisebb gyerekeknek ugyanis minden Kocsis Tibor-sláger az újdonság erejével hat, és mindegyiknél eljön az a korszak, amikor csak a nagybácsi zenéit akarja hallgatni.

Tibóék családja mindig összetartó volt, de édesanyja betegsége majd elvesztése még jobban összekovácsolta őket. Az énekes 15 éves volt akkor.

Elkezdtük átvállalni a feladatokat egymástól, amitől egy nagyon jól működő családdá váltunk akartunkon kívül. Addig is az voltunk, csak addig mindenkinek megvolt a saját feladatköre, és én lehettem gyerekként gyerek. Utána picit felnőtt lettem.

 

Bár a történet szomorú véget ért, édesanyja jelenlétét most is érzi az életében, őrangyalként vigyáz rá minden döntése előtt.

Az egész élet egy coming out annak, aki meleg

Tibor tavaly októberben, D. Tóth Kriszta műsorában mondta el nyilvánosan, hogy egy férfival él boldogan. Azelőtt csak a családja és a szűk környezete tudott róla.

Túl sokáig vívódtam ezen. Ha az ember a saját neméhez vonzódik, azt mindig nagyon későn mondja el, mert mindig túl sokat vár vele. Én is sokat vártam vele.

Megfordult a fejében, hogy egyáltalán tartozik-e ez a széles közönségre, végigvette azt is, hogy mit nyerhet és mit veszíthet az őszinteségével, de amikor már a lelki békéje és biztonsága volt a tét, nem mérlegelt tovább. 

Évekig nem beszélhetett a párkapcsolatáról, a boldogságáról és egy idő után úgy érezte, az elfojtott örömök és a ki nem mondott szavak felőrlik belülről. Szerette volna ezt a nagyvilágba kiabálni.

Nagy lelki biztonsággal, magabiztossággal és mondhatom büszkeséggel kiálltam az emberek elé, és azt mondtam, hogy egy férfival élek együtt.

Azt mondja, biztosan sokan megrökönyödtek rajta, pedig nem volt célja sem provokálni, sem újabb bulvárcímlapokat generálni, csak a terhét szertette volna letenni. Bár fel volt készülve a legrosszabbra, nagyon kevés negatív reakciót kapott a coming outja után.

Rengetegen írtak neki, volt, aki megölelte, amikor találkoztak. Akadt olyan is, aki elmesélte neki, hogy megkérte az édesanyját, nézzék meg együtt az interjúját. Ilyenkor úgy érzi, kimondta valaki helyett azt, amire a másik még nem állt készen.

Tibó sosem beszélt melegségéről édesanyjával, abban viszont biztos, hogy ő lett volna a legnagyobb támasza.

Fontos az, hogy lásd, hogy nem vagy egyedül. És amikor már tudsz erről beszélni valakivel, először egy emberrel, aztán kettővel, aztán elmondod a nővérednek, és tágítod ezt a kört. Az egész élet egy coming out annak, aki meleg.

Tibó ezért is akarta egy huszárvágással ennek elejét venni. Az interjúval az is volt a célja, hogy ne arról szóljon az egész élete, hogy mindig van valaki, akinek még el kell mondania.

Voltak kételyei, hogy mit fognak ehhez szólni szülővárosában, Lajosmizsén, a családját érik-e majd atrocitások a vallomása miatt, és attól is tartott, hogy a karrierjét hogyan érinti majd. Most viszont azt látja, hogy feleslegesen aggódott, jön a nyár, a naptárja pedig szépen telik a fellépésekkel.

Nagyon jó ezen túl lenni. Más minőségű lett az életem.

Párjával több mint négy éve vannak együtt, közösen tervezik a jövőt. Az eljegyzés már megvolt, de az a céljuk, hogy bármilyen egyéb, Magyarországon legális formában is összekötik az életüket. Szerinte 2022-ben, Európa közepén alapnak kellene lennie, hogy házasságra léphessen a párjával. Reméli, hogy a jövőben lesz majd erre lehetőségük.

Kinek ártunk ezzel? Ha én összekötöm az életemet azzal, akit én nagyon szeretek, kinek teszek ezzel rosszat?

A Varázskabát erőt adott elmondani a szót

Néhány hónapja jelent meg legújabb videoklipje, az El nem mondott szó, amiben visszaköszön az ikonikus piros kabát, amiben Tibó megnyerte az X-Faktort. 

 

A zakó eddig a szekrényében pihent és „szent ereklyeként” vigyázott rá. Az El nem mondott szó egy sima szerelmes dalnak indult, amikor azonban megírta a szövegét, rájött, hogy mennyi áthallás van benne.

Úgy érzem, ahogy az X-Faktor 30 évesen egy hatalmas fordulópont volt az életemben, úgy most 40 évesen ideje volt, hogy ez a kabát újra előkerüljön, és picit szimbolizálja azt az erőt, azt a bátorságot, amit nekem akkor ott jelentett az X-Faktorban, 30 évesen. Kicsit úgy érezem, hogy megint szükségem van rá.

Tibó szerint szerencsés ember az, aki egészséges, és aki harmóniában van önmagával, rá pedig ez mind igaz.

Kocsis Tibor és Barabás Éva beszélgetését ide kattintva nézheti vissza az RTL Moston.

#Portré#barabás éva#kocsis tibó#kocsis tibor#coming out#X-Faktor

Címlapról ajánljuk