Portré

„Én minden dolgot megvettem életemben, amire nem volt pénzem” – Moldován András mesélt első millióiról

rtl.hurtl.hu

2022. február 19. 12:52

Moldován András már a gimnáziumban is farmereket árult, azután szinte tőke nélkül, folyton mínuszos egyenleggel vágott bele egy társasház építésébe. Szerinte a pénz egyetlen értelme az általa nyert szabadság.

A Cápák között kemény és határozott stílusáról ismert befektetője, Moldován András – aki egyszer a stúdióból is kiviharzott, miután összekülönbözött befektetőtársaival – a Portré vendégeként mesélt Barabás Évának tavaly év végén üzleti pályafutásának kezdeteiről és családi gyökereiről. A sertésmogulként is emlegetett Moldován a kapolyi sertéstelep tulajdonosaként saját étteremlánccal is rendelkezik, valamint egy általa kifejlesztett állattenyésztési szoftver is hasznot hajt számára.

Moldován már diákévei alatt, a budapesti Radnóti Gimnázium tanulójaként belevágott a bizniszbe: farmereket árult az iskolában, ami miatt kis híján kicsapták, miután észrevették, hogy mindenkin ugyanolyan farmer van – mesélte a vállalkozó, aki akkor jött rá, hogy van érzéke a kereskedéshez.

Elmondása szerint a családja mindig arra nevelte, hogy a legjobb legyen valamiben.

Nem voltam elég szép, elég okos, elég sovány, elég jó sportoló, valamiben viszont jónak kellett lennem

 – fogalmazott. Nagyanyja baromfikereskedő, nagyapja taxisofőr volt. Mivel apja újságírással foglalkozott és a család jómódban élt, a fiatal Moldovánt is vonzotta a pálya: már a gimnáziumban dolgozott külsősként a Képes Sportnál, megfordult a Magyar Ifjúságnál, a Sport Plusznál, valamint a Magyar Rádióban is. Utóbbi munkahelyén ismerte meg Bárdos András televíziós riportert, akivel azóta is közeli barátok.

Végül azonban Moldován mégis a pénzkeresést választotta hivatásául. Több üzletbe is belefogott, 1987-ben például szendvicsbárt nyitott Budapesten. Egy napon pedig eldöntötte, hogy ingatlanfejlesztő lesz, de nem volt rá egy fillérje se.

Aztán eladtam valamit, vettem egy telket és így indult. Soha nem gyűjtöttem úgy a pénzt, hogy raktam egymásra a forintokat, mindig mínuszban voltam (…) Elkezdtem építeni egy ötlakásos társasházat, ott eladtam egy lakást, az árát visszaraktam. Senki nem vette észre, hogy nekem erre az üzletre nincsen pénzem

– árulta el titkát a Cápák között befektetője, aki állítja: minden olyan dolgot meg tudott venni életében, amire nem volt pénze. Lényegében utólag gyűjtötte rájuk mindig össze a pénzt.

Később egy brókerházban is érdekelt volt, amit 2002-ben eladott. Ekkor fogott bele a sertésüzletbe, miután egy barátja azt mondta neki: a magyar mangalicára nagy a kereslet Spanyolországban. Ezután létrehoztak egy mangalicatelepet, pedig egyáltalán nem értettek a mezőgazdasághoz.

Az állat nem befektetőnek való. Az csinálja, aki szereti. Szeretem a disznókat. Órákig tudok sétálni a telepen, azon gondolkozom, hogyan lehetne jobbá tenni, átalakítani, hogy nekik (a sertéseknek) is jobb legyen.

 – mondta Moldován, aki nem üzletel olyan partnerekkel, akiknél az állatok tartását nem ítéli megfelelőnek.

Az üzletember filozófiája egyszerű és hatékony: szerinte a pénznek egyetlen értelme van, a szabadság. Az pedig már a felelősségünk, hogy ne éljünk vele vissza. Úgy véli, senki nem megvehető, és erre nem is szabad törekedni.

A pénz nem számít. Ha jól csinálod amit csinálsz, annak jó lesz a vége

– tette hozzá. 

A Cápák közöttről elmondta, nagyon szereti a műsort, ráadásul az üzleti kapcsolatainak is jót tett az ismertség. Azt is hozzátette: nagyon rosszul esne neki, ha nem hívnák a Cápák között következő évadába.

Barabás Éva beszélgetését Moldován Andrással vasárnap éjjel ismétli az RTL Klub, és megtekinthető az RTL Most-on is. 


 

#Portré#barabás éva#moldován andrás#Cápák között

Címlapról ajánljuk