Pszichoaktív pizzák és gumicukrok – Zacher szerint nem játék a THC

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 11. 18:30

Wisconsin államban 85 vendég szorult orvosi ellátásra, miután egy pizzéria ételei THC-tartalmú olajjal készültek. Hasonló eset történt tavaly Budapesten is, amikor gumicukrot árultak egy budapesti üzletben, a tulajdonos szerint a hollandiai gyárban szennyezés kerülhetett az édességbe. A témában Zacher Gábor is elmondta véleményét az RTL Reggeliben.

Még 2024 októberében, Wisconsin államban furcsa tömeges rosszullétek borzolták a kedélyeket. A stoughtoni Famous Yeti’s Pizza vendégei közül 85-en kerültek olyan állapotba, hogy mentőt kellett hívni. A panaszok közt szerepelt szédülés, hányinger, pánikroham, magas vérnyomás és hallucinációk. A közös pont? Aznap a pizzéria konyháján készült ételt ettek.

Mi történt pontosan?

A vizsgálat szerint a pizzéria tésztáit, fokhagymás kenyerét és szendvicseit véletlenül THC-tartalmú étolajjal készítették el. Ez a kannabisz fő pszichoaktív hatóanyagát tartalmazza, és az Egyesült Államok több államában engedéllyel gyártható élelmiszer-adalék formájában.

Az étterem ugyanazon konyhát használta, ahol egy másik vállalkozás legálisan készített ilyen olajat. Egy olajhiányos napon a pizzéria dolgozói ebből a készletből vettek, azt gondolva, hogy közönséges étolajról van szó.

A következmények

A Public Health Madison & Dane County közegészségügyi hivatal azonnal vizsgálatot indított. A laboreredmények igazolták a vendégek szervezetében a THC jelenlétét. Az éttermet ideiglenesen bezárták, fertőtlenítették, majd pár nappal később újra kinyitott. 

Budapesten kábítószeres gumicukor okozott hasonló problémát


Kábítószer hatású gumicukor okozott tömeges rosszullétet 2024 júniusában Budapesten. Harmincegy külföldi állampolgárt kellett a toxikológiára szállítani, miután ettek a THC-JD nevű, pszichoaktív anyagot tartalmazó édességből. Az édességet egy budapesti üzletben árulták, a tulajdonos szerint a hollandiai gyárban szennyezés kerülhetett az édességbe.

Hogyan hat a THC a szervezetre?

Bár egyes államokban legális, a THC ételekben erősebben és hosszan hat, mint füst formájában. A felszívódás lassabb, ezért a tünetek 1–4 óra elteltével jelentkezhetnek, és akár több órán át tarthatnak.

Gyakori tünetek:

  • Szorongás, pánikroham
  • Szédülés, zavartság
  • Hányinger, hányás
  • Magas pulzus és vérnyomás
  • Hallucinációk

Jogilag kinek a felelőssége?

Az eset rámutat arra, milyen kockázatokkal jár a közös konyhahasználat és a nem egyértelmű jelölésű alapanyagok tárolása. Bár a THC-s olaj előállítása legális volt, a tévedés súlyos következményekkel járt.

Zacher Gábor: Pszeudozombikká válnak a fogyasztók ettől a szertől, de belehalni nem lehet


Zacher Gábor toxikológus szerint a szert fogyasztók „pszeudozombikká” váltak, de belehalni nem lehet. Szerinte ez jól ismert jelenség azok számára, akik „ilyen körökben mozognak”.

Összességében a wisconsini és budapesti eset is rámutat arra, milyen könnyen kerülhet pszichoaktív anyag az ételekbe – akár szándéktalanul is –, és mekkora egészségügyi kockázatot jelenthet. A történet egyben figyelmeztetés mind a vendéglátóknak, mind a fogyasztóknak: a biztonságos ételkészítés és az alapanyagok pontos jelölése életbevágó.