Ezért cserélik le egyre többen a mikrohullámú sütőt otthon

rtl.hurtl.hu

2025. május 14. 12:12

A mikrohullámú sütő egykor a gyorsaság és kényelem szimbóluma volt, ma viszont sok háztartásban már csak porosodik. Helyette új, takarékosabb és sokoldalúbb eszközök jönnek.

Volt idő, amikor elképzelhetetlen volt egy konyha mikrohullámú sütő nélkül. Gyors, kényelmes és korszerű – ezt jelentette. A ’90-es években Csehországban is rohamosan terjedni kezdett. Most viszont egyre többen döntenek úgy: ideje más megoldást keresni.

Honnan indult ez az egész?

A mikrohullámú sütőt eredetileg az Egyesült Államokban fejlesztették ki, még a második világháború után. Az első modellt 1947-ben mutatták be, bődületesen nagy volt: majdnem két méter magas, és 400 kilót nyomott. Az ára sem volt semmi – 3000 dollárba került (kb. 1,1 millió forintnak felelne meg ma). Ezeket az eszközöket nem is otthonra szánták, hanem éttermekbe, ahol sok ételt kellett gyorsan felmelegíteni.

A háztartások csak később jutottak hozzá – az 1950-es évek közepén már voltak „lakossági” modellek is, de ezek még mindig hatalmasak, bonyolultak és drágák voltak. A valódi áttörés a '60-as évek végén történt, amikor Japánban sikerült kicsinyíteni és olcsóbbá tenni a technológiát. Ez nyitotta meg az utat a tömeges elterjedés felé, és a rendszerváltás után a cseh (és magyar) konyhákban is gyorsan népszerű lett.

Sugárzik vagy nem sugárzik?

Azóta is folyton előkerül a kérdés: vajon tényleg veszélyes-e a mikrohullámú sütő?

„Sokan aggódtak amiatt, hogy a mikrohullámú sütő hatással lehet az ételre – vagy ami még rosszabb, az egészségünkre.” 

– gyakran hallani ilyesmit.

A tudomány viszont mást mond: a félelem sokkal nagyobb volt, mint amit a valóság indokolt volna. A mikrohullám ugyanis nem ionizáló sugárzás, tehát nem tudja károsítani a DNS-t vagy a sejteket. És bár az étel tápanyagai részben lebomlanak melegítés közben, ez igaz mindenféle hőkezelésre – főzésre, sütésre, párolásra is.

Szóval a „mikró káros” mítosz mára már nem igazán állja meg a helyét.

Akkor miért kezdik elhagyni?

Egyszerű: mert jöttek jobbak. A mikrohullámú sütő gyors, de nem tökéletes. Egy pizza közepe például hideg maradhat, miközben a széle már forró. És főzni vagy sütni sem igazán lehet vele. Közben viszont megjelentek a modern, multifunkciós gépek. Ezek nemcsak melegítenek, de grilleznek, párolnak, sütnek – és sokkal jobban megőrzik az ízeket is. A mikrohullám ugyanis – szemben például az indukciós főzéssel vagy a forrólevegős technológiával – hajlamos „megpiszkálni” az étel szerkezetét.

„Valószínűleg hamarosan felváltják őket a konvektomátok vagy multifunkcionális főzőedények, amelyek energiatakarékosabbak, egyenletesen melegítik vagy főzik az ételt hő- és ízveszteség nélkül, és sokkal változatosabb ételkészítési módszereket tesznek lehetővé.” 

– írják az elemzésekben.

És van itt még valami: az energia. A fenntarthatóság is szerepet kap. Az új gépek sokkal takarékosabbak. Jobban gazdálkodnak a hővel, kevesebb áramot fogyasztanak, és így a környezetnek is kíméletesebbek.

Nem arról van szó, hogy a mikrohullámú sütő egyik napról a másikra eltűnik. De az biztos, hogy már nem nélkülözhetetlen. Aki most újítja fel a konyháját, egyre gyakrabban dönt úgy, hogy másik eszközt választ helyette – olyat, ami többet tud, jobban működik, és még energiatakarékosabb is.