A sütemény, amit egy botrányos szerelem tett halhatatlanná – Rigó Jancsi recepttel

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 8. 9:11

Szinte minden cukrászda pultjában ott van: a réteges, csokoládés, habos Rigó Jancsi. De kevesen tudják, hogy nemcsak az íze különleges, hanem a története is: szerelem, botrány és egy örökséggé vált desszert áll mögötte. A cikkben a legendás sütemény receptje is helyet kap.

Egy hegedű, egy szerelem és egy világbotrány

Rigó Jancsi 1858-ban született a Fejér vármegyei Pákozdon, muzsikus cigány családba. Már ötévesen hegedűt fogott, és kamaszkorára apja zenekarában muzsikált. Tehetsége korán megmutatkozott: a székesfehérvári Magyar Király Kávéházban zenélt, ahol Simplicius Barcza József prímás figyelt fel rá. Később feleségül vette Barcza lányát, Mariskát, ám az apósával való viszály és a növekvő népszerűsége miatt saját utat keresett.

A Reutter kávéházban már női szíveket hódított – nem csak zenéjével.

A sütemény, amit egy botrányos szerelem tett halhatatlanná – Rigó Jancsi recepttel
A Rigó Jancsi süti receptje máig őrzi a legendás hegedűs és Clara Ward szerelmének történetét, Fotó: Wikipedia

Clara Ward – a hercegné, aki mindent hátrahagyott

1896-ban Rigó Jancsi Párizsban játszott, amikor Clara Ward hercegné – egy gazdag amerikai örökösnő, a belga Caraman-Chimay herceg felesége – beleszeretett a hegedűjátékába, majd beleszeretett magába a férfiba is. A hercegné nem törődött az udvari illemmel: elhagyta a férjét, a rangot, a vagyont, és Jancsival járta be Európát.

A sajtó felkapta a történetet – botrány, romantika és társadalmi lázadás. Egy valóságos XIX. századi celeb-szerelem, amely évekig tartott, míg végül Nápolyban Clara faképnél hagyta Jancsit egy olasz hotelportásért.

Rijeka is magáénak érzi a történetet

Érdekesség, hogy a rigójancsi sütemény Horvátországban is ikonikus édességnek számít, különösen a tengerparti Rijekában (Fiuméban). A városban egyedülálló, sajátos változata alakult ki az évtizedek alatt, és ma is sokan vallják: ott készül a „legigazibb” rigójanči. A helyiek olyannyira komolyan veszik ezt az örökséget, hogy 2019-ben hivatalosan is kezdeményezték a rijekai rigójanči szellemi örökséggé nyilvánítását.

A sütemény, amit egy botrányos szerelem tett halhatatlanná – Rigó Jancsi recepttel
A klasszikus Rigó Jancsi sütemény: csokoládés, habos és történelmi hátterű finomság

A városi emlékezet szerint a legjobb rigójančit a híres Kontinental szálló kávézójában lehetett enni – de ott volt még a Ri áruház kávézója és az opatijai Hotel Pariz is. A süteménynek sajátos rijekai változata alakult ki, amely különbözött a magyar verziótól, mégis közös volt bennük a szenvedélyes szerelmi történetből merített inspiráció.

A „Rigojanči Projekt” keretében kiállítás született: Szerelem mint édes inspiráció, mesekönyvet adtak ki, és egy gasztronómiai kampány indult el a sütemény megmentésére. A cél: visszahozni a desszertet a város cukrászdáiba, és megőrizni egy olyan történetet, amely Rijeka és Budapest közös múltját is őrzi – az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből.

A sütemény, amit egy botrányos szerelem tett halhatatlanná – Rigó Jancsi recepttel

És a sütemény…

A legenda szerint egy pesti cukrászdában Jancsi és Clara együtt kóstolták a frissen elkészült csokoládés desszertet, és a cukrász úgy döntött: a korszak híres prímásáról nevezi el. A sütemény azonnal siker lett – mert néha egy botrányos szerelem íze épp olyan ellenállhatatlan, mint a habos csokoládékrém.

A sütemény, amit egy botrányos szerelem tett halhatatlanná – Rigó Jancsi recepttel
Csokis rétegek, tejszínhab és egy világbotrány: így született a Rigó Jancsi

Rigó Jancsi – Recept

Előkészítés: 10 perc I Sütés: 20 perc, 180°C-on, hőlégkeveréses sütőben

Hozzávalók:

Tészta:
  • 4 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl napraforgóolaj
Krém:
  • 0,5 l növényi tejszín
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg pikáns lekvár (szamóca, narancs, áfonya)

Elkészítése:

  1. A tojásokat és a porcukrot habosra keverjük (kb. 10 perc).
  2. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor) összeszitáljuk, majd összeforgatjuk a tojásos alappal. Végül belekeverjük az olajat. Sütőpapíros tepsiben 180 °C-on tűpróbáig sütjük.
  3. A növényi tejszínt kemény habbá verjük. Egyharmadát félretesszük, a többit kakaóval és vaníliás cukorral ízesítjük.
  4. A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó lapra lekvárt kenünk, majd a kakaós tejszínhabot. Ráhelyezzük a felső lapot, és a tetejét a félretett fehér tejszínnel bevonjuk.
  5. Díszíthetjük gyümölccsel, reszelt csokival vagy csokiöntettel.

Tipp: Egy nappal korábban elkészítve még finomabb – a krém összeérik, a tészta szaftosabb lesz.

  • Milyen csokoládét érdemes használni? Magas kakaótartalmú étcsokoládét – az íz és az állag miatt is.
  • Meddig áll el? Hűtőszekrényben, légmentesen tárolva 3–4 napig friss marad.

Ez is érdekelhet:

Fotók: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Foodperestroika.com, Wikipedia, Freepik