A sütemény, amit egy botrányos szerelem tett halhatatlanná – Rigó Jancsi recepttel
2025. augusztus 8. 9:11
Szinte minden cukrászda pultjában ott van: a réteges, csokoládés, habos Rigó Jancsi. De kevesen tudják, hogy nemcsak az íze különleges, hanem a története is: szerelem, botrány és egy örökséggé vált desszert áll mögötte. A cikkben a legendás sütemény receptje is helyet kap.
Egy hegedű, egy szerelem és egy világbotrány
Rigó Jancsi 1858-ban született a Fejér vármegyei Pákozdon, muzsikus cigány családba. Már ötévesen hegedűt fogott, és kamaszkorára apja zenekarában muzsikált. Tehetsége korán megmutatkozott: a székesfehérvári Magyar Király Kávéházban zenélt, ahol Simplicius Barcza József prímás figyelt fel rá. Később feleségül vette Barcza lányát, Mariskát, ám az apósával való viszály és a növekvő népszerűsége miatt saját utat keresett.
A Reutter kávéházban már női szíveket hódított – nem csak zenéjével.
Clara Ward – a hercegné, aki mindent hátrahagyott
1896-ban Rigó Jancsi Párizsban játszott, amikor Clara Ward hercegné – egy gazdag amerikai örökösnő, a belga Caraman-Chimay herceg felesége – beleszeretett a hegedűjátékába, majd beleszeretett magába a férfiba is. A hercegné nem törődött az udvari illemmel: elhagyta a férjét, a rangot, a vagyont, és Jancsival járta be Európát.
A sajtó felkapta a történetet – botrány, romantika és társadalmi lázadás. Egy valóságos XIX. századi celeb-szerelem, amely évekig tartott, míg végül Nápolyban Clara faképnél hagyta Jancsit egy olasz hotelportásért.
Rijeka is magáénak érzi a történetet
Érdekesség, hogy a rigójancsi sütemény Horvátországban is ikonikus édességnek számít, különösen a tengerparti Rijekában (Fiuméban). A városban egyedülálló, sajátos változata alakult ki az évtizedek alatt, és ma is sokan vallják: ott készül a „legigazibb” rigójanči. A helyiek olyannyira komolyan veszik ezt az örökséget, hogy 2019-ben hivatalosan is kezdeményezték a rijekai rigójanči szellemi örökséggé nyilvánítását.
A városi emlékezet szerint a legjobb rigójančit a híres Kontinental szálló kávézójában lehetett enni – de ott volt még a Ri áruház kávézója és az opatijai Hotel Pariz is. A süteménynek sajátos rijekai változata alakult ki, amely különbözött a magyar verziótól, mégis közös volt bennük a szenvedélyes szerelmi történetből merített inspiráció.
A „Rigojanči Projekt” keretében kiállítás született: Szerelem mint édes inspiráció, mesekönyvet adtak ki, és egy gasztronómiai kampány indult el a sütemény megmentésére. A cél: visszahozni a desszertet a város cukrászdáiba, és megőrizni egy olyan történetet, amely Rijeka és Budapest közös múltját is őrzi – az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből.
És a sütemény…
A legenda szerint egy pesti cukrászdában Jancsi és Clara együtt kóstolták a frissen elkészült csokoládés desszertet, és a cukrász úgy döntött: a korszak híres prímásáról nevezi el. A sütemény azonnal siker lett – mert néha egy botrányos szerelem íze épp olyan ellenállhatatlan, mint a habos csokoládékrém.
Rigó Jancsi – Recept
Előkészítés: 10 perc I Sütés: 20 perc, 180°C-on, hőlégkeveréses sütőben
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg finomliszt
- 0,5 csomag sütőpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 dl napraforgóolaj
Krém:
- 0,5 l növényi tejszín
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg pikáns lekvár (szamóca, narancs, áfonya)
Elkészítése:
- A tojásokat és a porcukrot habosra keverjük (kb. 10 perc).
- A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor) összeszitáljuk, majd összeforgatjuk a tojásos alappal. Végül belekeverjük az olajat. Sütőpapíros tepsiben 180 °C-on tűpróbáig sütjük.
- A növényi tejszínt kemény habbá verjük. Egyharmadát félretesszük, a többit kakaóval és vaníliás cukorral ízesítjük.
- A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó lapra lekvárt kenünk, majd a kakaós tejszínhabot. Ráhelyezzük a felső lapot, és a tetejét a félretett fehér tejszínnel bevonjuk.
- Díszíthetjük gyümölccsel, reszelt csokival vagy csokiöntettel.
Tipp: Egy nappal korábban elkészítve még finomabb – a krém összeérik, a tészta szaftosabb lesz.
- Milyen csokoládét érdemes használni? Magas kakaótartalmú étcsokoládét – az íz és az állag miatt is.
- Meddig áll el? Hűtőszekrényben, légmentesen tárolva 3–4 napig friss marad.
Ez is érdekelhet:
- Sárgabarackos pite: nyári desszert, amiért sorban állnak a grillpartikon
- Tejberizs tiramisu: két kedvenc desszertből lett új krémes álom
Fotók: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Foodperestroika.com, Wikipedia, Freepik