Kultúra

Ötvenezren látták a vasárnap záruló Magyar fotóművészek Amerikában című kiállítást

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 21. 13:23

Így fest Amerika a Ligetben, világhírű magyar fotósok szemével.

Eddig ötvenezren látták a Szépművészeti Múzeumban látható Kertész, Moholy-Nagy, Capa. Magyar fotóművészek Amerikában című tárlatot, amely a vasárnap tekinthető meg utoljára, írja az MTI.

Az áprilisban nyílt kiálltás első alkalommal mutatja be átfogóan az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit.

A több mint 170 művet felvonultató tárlaton 32 olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül. Bár nem mindannyian lettek világhírű fotóművészek, az általuk választott műfajban lényeges szerepük volt új hazájukban. 

A magyar emigránsok nagy hatással voltak a 20. század fotóművészetére, elég csak Robert Capára gondolnunk, de André Kertész, Kepes György és Moholy-Nagy is hasonló jelentőséggel bírt: számos kiemelkedő fotográfus munkásságára hatottak közvetve vagy közvetlenül, többek között Henri Cartier-Bressonra, Richard Avedonra, Aaron Siskindre, Harry Callahanre és Ray K. Metzkerre.

A kiállított művek nagy részét 17 amerikai gyűjtemény, köztük a Virginia Museum of Fine Arts, az Art Institute of Chicago, a los angelesi The Getty, vagy a washingtoni National Gallery of Art kölcsönözte a bemutatóra.

A tárlat kurátora Alex Nyerges, a Virginia Museum of Fine Arts igazgatója és Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója. 

Nyitókép: Facebook / Szépművészeti Múzeum

#Kultúra#fotós#fotográfus#usa#amerika#André Kertész#robert capa#Moholy-Nagy László

Címlapról ajánljuk