Kultúra

A gyógyszerét sem tudta kiváltani, pedig Oscart nyert – 50 éves Hillary Swank

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 6:10

Amikor először megnyerte az Oscart, egészségbiztosítása sem volt. Amikor másodszor megnyerte, már ki tudta váltani a gyógyszereit. Hillary Swank nagy szegénységből jutott Hollywood csúcsára, ráadásul kétszer is. Ma 50 éves a kétszeres Oscar-díjas színésznő. Egy lány a lakóparkból, akinek volt egy álma.

Hillary Swankkel olyasmi történt 2000. március 26-án a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban, ami a legnagyobb hollywoodi sztárokkal is csak ritkán esik meg.

Nézzük az események sorrendjét. Billy Crystal, az Oscar-házigazdák legjobbika elsüt egy közepesen jó Roberto Benigni-s poént, majd a vicc céltáblája színpadra lép, és a rá jellemző benignis angolsággal kijelenti, hogy ha kutya lenne, most örömében csóválná a farkát. Az előző év nagy győztese, aki széktámláról széktámlára ugrálva közelítette meg a színpadot, most megkíméli a székeket, és rátér a legjobb női főszereplő kategória jelöltjeinek felkonferálására:

Anette Bening az Amerikai szépségben. Janet McTeer a Tumbleweedsben. Julianne Moore az Egy kapcsolat végében. Meryl Streep A szív dallamaiban. Hillary Swank A fiúk nem sírnakban. 

És az Oscart nyerte: Hillary Swank A fiúk nem sírnakban.


A fiúk nem sírnak kis pénzből készített független film, egy fiatal transznemű férfi, Brandon Teena életének és meggyilkolásának igaz története. Hillary Swank a tragikus sorsú transz férfi megformálásáért vehette át a legjobb női főszereplőnek járó Oscart, köszönőbeszédében el is mondta, mennyire fontosnak tartja, hogy A fiúk nem sírnak elkészülhetett, és mielőtt még rátért volna a kötelező köszönetekre, gyorsan hozzátette, hogy kevesebb mint kétmillió dollárból készült a film (ami nagyítóval is alig látható aprópénznek számít Hollywoodban), nem is kapott senki fizetést a stábból. Ezek szerint – ezt már mi tesszük hozzá – olyan nagy hajlandóság mégsem mutatkozott Hollywoodban a kilencvenes évek vége felé, hogy mozifilm szülessen egy transznemű férfi tragédiájából. 

Valószínűleg Hillary Swank filmográfiája sem sokat segített a pénz előteremtésében: nem voltunk ott, de szinte látjuk a finanszírozók arcát, amikor a producerek kibökik, hogy a Buffy, a vámpírok réme és Az új karate kölyök sztárja a főszereplőjük. Az sem sokat lágyíthatott a pénzosztók kérges szívén, hogy a Brandon Teena szerepére kiszemelt színésznő szerepelt a Beverly Hills, 90210-ban is. Igaz, nem sokáig, mert a kilencvenes évek népszerű tini-szappanoperájából idő előtt kiírták.


Akárhogy is, Hillary Swank megkapta A fiúk nem sírnak főszerepét, mi több, a film el is készült, és miközben a színésznő 2000. március 26-án a Los Angeles-i Shrine Auditorium színpada felé tartott (nem, nem a széktámlákon, az Benigni egyszemélyes sportága), az ilyenkor szokásos férfihang felsorolta, amit az Amerikai Filmakadémia fontosnak tartott közölni az egybegyűltekkel: ez Hillary Swank első Oscar-jelölése, és a színésznő „egy hónapon át fiúként élt, hogy felkészüljön Tina Brandon szerepére”.

A kritikákra, hogy miért nem egy transz férfi játszotta a szerepet, Swank nemrég úgy reagált, hogy ma már nemet mondana a felkérésre, mert Tina Brandont szerinte is egy transz színésznek kellene eljátszania. Ugyanakkor nem bánja, hogy negyed századdal korábban bevállalta a szerepet, mert a filmmel legalább megtörték a hallgatást. 

És igen, a bemondónak igaza volt, Swank a felkészülés során valóban egy hónapon át férfiként élt, a szomszédoknak úgy mutatkozott be, mint James, Hillary bátyja. 

Ám nemcsak a saját fiútestvére nem volt, de a pénz sem vetette fel ekkoriban. Az anyagiak az Oscar-beszédben is előkerültek ("senki nem kapott fizetést"), de ha a nagy ünneplés közepette fel is figyelt valaki a megjegyzésre, könnyen azt gondolhatta, hogy csak egy hollywoodi anekdotáról van szó: jé, hát nem érdekes, hogy a sztárok is vállalnak ingyen melót?!

A valóság ennél azért komorabb volt: abban az évben, amikor A fiúk nem sírnakot forgatta, Swank összesen 3000 dollárt keresett, ami a megélhetéshez talán elég volt, de a betegbiztosításhoz már nem. E kijózanító ténnyel már Oscar-díjasként kellett szembesülnie: gyógyszereket akart kiváltani, amikor a gyógyszertári eladó felvilágosította, hogy a friss Oscar-díjas nincs biztosítva. 

3000 dollárt kerestem abban az évben, de a betegbiztosításhoz 5000 kellett

 – emlékezett vissza egy évtized távlatából.


Hillary Swankkal nemcsak 2000. március 26-án este estek meg nagy dolgok, hanem 2005. február 27-én is. Ismét az Oscar-ceremónián vagyunk, ismét az előző év legjobb férfi főszereplője konferálja fel a legjobb női főszereplő kategória elöltjeit. A megtiszteltetés ezúttal Sean Penn-nek jutott:

Anette Bening a Csodálatos Júliában. Catalina Sandino Moreno az Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljesben. Imelda Staunton a Vera Drake-ben. Hillary Swank a Millió dolláros bébiben. Kate Winslet az Egy makulátlan elme örök ragyogásában. 

És az Oscart nyerte: Hillary Swank a Millió dolláros bébiben.

A bemondó, ezúttal egy női hang, ismét elmondja kötelességtudóan a legfontosabbakat: ez Hillary Swank második Oscarja, és ez az Oscar történetében az első alkalom, hogy egy nőt egy bokszoló alakításáért jelöltek Oscarra. (Köszönjünk a hasznos információt!)

Az Oscar-bemondók nem tévednek, a szigorú fizikai felkészülésen átesett színésznő valóban bokszolóvá változott Clint Eastwood filmjében. A történet ezúttal fikció, de a végkifejlet ismét tragikus. A második Oscarjáért színpadra siető színésznőnek azonban már van betegbiztosítása, és úgy tűnik, soha többé nem kell a Beverly Hills, 90210-hez hasonló sorozatokban szerepelnie. 

A két Oscar közti 5 évben Hillary Swank játszott Cate Blanchett-tel (Rossz álmok), forgatott Christopher Nolannel (Álmatlanság) és navigált „szupertitkos föld alatti ultraszonikus kőzettörő járművet”, vagyis igazi popcornmoziban, hamisítatlan hollywoodi katasztrófafilmben (A mag) is szerepelt. Ezek után jött Eastwood és a mogovra tréner atyai érzéseit felpiszkáló bokszolólány, valamint a második Oscar. Swank ezzel másodszorra győzött Annette Bening előtt, aki ezúttal Szabó István filmjében, a Csodálatos Júliában alakított nagyot, de a Filmakadémia szerint mégsem elég nagyot.


Hillary Swank 15 éves volt, amikor a szülei elváltak, és az anyja úgy döntött, Hollywoodba költöznek. 75 dollár volt a családi kasszában. Kaliforniába érve anya és lánya hónapokig az autójukban laktak, míg megengedhettek maguknak egy olcsó albérletet. Amikor 15 évvel később átvette a második Oscarját, kamaszkora mostoha körülményeiről is megemlékezett a színésznő könnyes köszönőbeszédében:

Nem tudom, mit tettem ebben az életben, hogy mindezt kiérdemeljem. Egy lány vagyok csak a lakókocsiparkból, akinek volt egy álma.

Az azóta eltelt húsz évben nem került közel hasonló sikerekhez, de a lakóparki élet szegénységéhez sem. Nem tűnt el, folyamatosan dolgozik, játszott híres pilótát (Amelia), romantikázott Gerard Butlerrel (P.S. I Love You), igent mondott Brian De Palma (Fekete Dália), Steven Soderbergh (Logan Lucky) és Danny Boyle (Bizalom) hívására, és nem fogadta meg Donald Sutherland tanácsát, aki a Buffy, a vámpírok réme forgatásán félrehívta, és azt javasolta a kezdő színésznőnek, hogy ne annyira a fejével játsszon. 

Hillary Swankból megbízható hollywoodi munkavállaló lett. A lakóparki lány, akinek volt egy álma, ma 50 éves.

Nyitókép: Ken Hively/Los Angeles Times via Getty Images

#Kultúra#hillary swank#oscar-díj#a fiúk nem sírnak#transz férfi#transznemű#Millió dolláros bébi#clint eastwood#beverly hills 90210#egészségbiztosítás#ma#film#mozi#életrajz#hollywood

Címlapról ajánljuk