Kultúra

Meghalt Noam Chomsky

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 22:00

Noam Chomsky világhírű amerikai nyelvész, filozófus 95 éves volt. Felesége utóbb cáfolta a halálhírt.

Frissítés: Chomsky keddi halálhír alighanem álhír lehet. Felesége ugyanis határozottan tagadta a hírt az AP-nek, és az őt ápoló brazil kórház is közleményt adott ki, amely szerint a nyelvészt kiengedték a kórházból otthoni ápolásra.

Jánisz Varoufakisz volt görög pénzügyminiszter írt nekrológot Noam Chomsky amerikai nyelvészről és politikai aktivistáról a The New Stateman-be. Eszerint a tudós 95 éves korában, június 18-án hunyt el.

Néhány napja derült ki, hogy Noam Chomsky tavaly júniusban stroke-ot kapott. Felesége szülőhazájában, Brazíliában ápolták a 95 éves amerikai tudóst. Ekkor még arról írt a brazil sajtó, hogy a megrögzötten háborúellenes Chomsky a düh jeléül felemelte bal karját, ha a hírekben a gázai háború képeit mutatták.

Avram Noam Chomsky 1928. december 7-én született Philadephiában. Az amerikai nyelvész, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora volt, ő dolgozta ki a generatív nyelvtan elméletét, de a világ filozófusként, politikai aktivistaként, előadóként és lektorként is elismerte. Az 1960-as években váltak világszerte elfogadottá a nyelvészettel kapcsolatos forradalmi munkái, azóta Chomskyt e terület legnagyobbjai közt tartják számon.

Ő dolgozta ki a róla elnevezett Chomsky-hierarchiát. Ez az elmélet a formális nyelvet osztályokra osztja növekvő kifejezőerő szerint. Ez annyit jelent, hogy minden egymás után következő osztály előállíthatja a formális nyelvnek egy, az előtte álló osztálynál tágabb csoportját.

Nyitókép: Noam Chomsky amerikai filozófus, nyelvészprofesszor, a generatív nyelvtan elméletének megalkotója videókapcsolaton keresztül szólal fel a Web Summit nemzetközi technológiai konferencián, Lisszabonban 2022. november 4-én. A Web Summit a világ egyik legnagyobb startup- és technológiai vállalkozói rendezvénye. – Fotó: MTI/EPA-LUSA/Jose Sena Goulao

#Kultúra#noam chomsky#gyászhír#nyelvészet

Címlapról ajánljuk