Külföld

Ezért tűnt el Noam Chomsky: stroke-ot kapott, Brazíliában ápolják

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 17:22

A világhírű nyelvész és politikai aktivista most csak a karja felemelésével tudja jelezni, hogy mit gondol a gázai háborúról.

Kiderült, miért tűnt el a nyilvánosság elől Noam Chomsky világhírű nyelvész és politikai aktivista: tavaly júniusban stroke-ot kapott. A Time magazin azt írja, hogy felesége szülőhazájában, Brazíliában ápolják a 95 éves amerikai tudóst.

A Folha de São Paulo című brazil lap számolt be hétfőn arról, hogy Chomskyt a követői és a sajtó is hiába kereste, hogy mondja el véleményét a gázai háborúról, de nem kaptak választ, aminek az az oka, hogy tavaly súlyos stroke-ot kapott az Egyesült Államokban. Nehézséget okoz számára a beszéd és a jobb oldala lebénult.

Miután az amerikai orvosok azt mondták, hogy nem tudnak jelentősen javítani az állapotán, Chomsky felesége, Valeria úgy döntött, hogy bérelt repülőgéppel Brazíliába viszi, ahol 2015 óta van otthonuk. A São Paulo-i kórházban intenzív osztályra került, majd az állapota jelentősen javult, így átkerülhetett egy általános kórterembe. Naponta látogatja neurológus, beszédterapeuta és tüdőgyógyász.

A Folha de São Paulo arról is írt, hogy a megrögzötten háborúellenes Chomsky a düh jeléül felemeli bal karját, ha a hírekben a gázai háború képeit mutatják. Valeria Chomsky azt tervezi, hogy elköltöznek egy tengerparti lakásba Rio de Janeiróban, mert azt olvasta, hogy a stroke-on átesetteknek jót tesz, ha napos helyen élnek.

Nyitókép (archív): Martin Bialecki/picture alliance via Getty Images

#Külföld#noam chomsky#stroke#brazília

Címlapról ajánljuk