Kultúra

Földbe rejtett kincset találtak a Tisza-tó mellett

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 18:28

A mezőkeresztesi csatateret keresték az önkéntesek és a régészek, de ezüstpénzt és egy áldozókészletet találtak.

Ezüst áldozókészlet és földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér kincslelet is előkerült a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Nemzeti Régészeti Intézet Tisza-tó melletti kutatási projektjében az idei feltárási időszakban – közölte az intézmény pénteken közleményben az MTI-vel.

Az ezüstkehelyből és ostyatartóból álló szertartási edények a 13-14. századból valók lehetnek. A leletek egy elhunyt kezében voltak. Minden valószínűség szerint egy temetkezés részéről van szó, a pontos eredményekhez azonban még további ásatások szükségesek – olvasható a közleményben.


A leletek akkor kerültek elő, amikor az 1596-os mezőkeresztesi csata helyszínét keresték önkéntesek Bakos Gábor régész vezetésével.

A csatatérkutatás jelenlegi fázisában terepbejárás és fémkereső-műszeres leletfelderítés zajlik több mint 100 négyzetkilométer nagyságú kutatási területen, amelynek helyszínét levéltári források alapján jelölték ki –  közölték. A projekt azért jelentős, mert ez az első átfogó és szisztematikus kutatás, ami a tizenöt éves háború legnagyobb ütközetének felderítését célozza.

Bakos elmondta, a régió az ütközet előtt és után is lakott volt, így több korszak leleteivel találkoznak a munka során. Ezek a tárgyak és töredékeik az őskortól napjainkig keltezhetők – mondta.

A kincset alkotó bécsi dénárokat az osztrák hercegek bocsátották ki, elterjedt összefoglaló nevükkel ellentétben nem csak a bécsi, de az ennsi és a bécsújhelyi verdékből is. Az intenzív kereskedelmi kapcsolatok révén forgalmuk az 1200-1300-as években a Magyar Királyság területére is kiterjedt.

A mezőkeresztesi csata helyszínének felderítése széles összefogással zajlik, amelyhez az MNMKK NRI önkéntesein túl egyre több helyi lakos csatlakozik, ajánlja fel kertjét, munkaerejét a kutatás támogatására.

A leletek anyagvizsgálata és a restaurálási munkafolyamatok még zajlanak a Nemzeti Régészeti Intézet archeometriai laborjában.

Nyitókép: Facebook/Magyar Múzeumok OnLine

#Kultúra#régészet#kincs#lelet#mezőkeresztes#csata#csatatér#kutatás

Címlapról ajánljuk