Kultúra

Elhunyt Molnár Csilla édesanyja, aki soha nem tudta feldolgozni szépségkirálynő lánya halálát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 13. 7:03

Hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Molnár Marika, az 1985-ös Magyarország Szépe, Molnár Csilla édesanyja.

Elhunyt az 1985-ös Magyarország Szépe szépségverseny győztesének, Molnár Csillának az édesanyja, írja a Blikk. A lap úgy tudja, hogy Molnár Marika hosszan tartó, súlyos betegség után halt meg néhány hónappal ezelőtt.

A nő élete 1986. július 10-én ment végleg tönkre, amikor tinédzser lánya, a második világháború utáni első szépségkirálynő-választás győztese 17 évesen öngyilkos lett. Molnár Marika soha nem tudta kiheverni lánya elvesztését. Molnár Csilla halála után a házassága is tönkrement, magányosan élt, majd Ausztriába költözött és ott dolgozott csaknem negyven évig.

A halála előtti időszakban visszaköltözött Fonyódra, ahol a nyilvánosságtól elvonultan élt, írja a Blikk. Fia, Molnár Attila jelenleg a sopronkőhidai börtönben ül, miután megölte az Osztrák Nemzeti Bank egyik alkalmazottját.

Molnár Marika a Szépleányok című, 1987-es dokumentumfilmben így beszélt lányáról, magát hibáztatva:

Gyerek volt... Én nem tanítottam meg a felnőtt világra. Azt gondoltam, minél tovább gyerek marad, az neki csak jó lesz. A verseny játéknak indult, amiből váratlan győzelem lett, aztán annyira sűrűsödtek a problémák, hogy már nem volt idő megtanítani a felnőttek világára. Korábban kellett volna kezdeni, amit nem láttam szükségesnek, mert Csilla pontos, megbízható gyerek volt, nem volt semmi probléma vele. Éppen ezért úgy gondoltam, hamar átáll a felnőtt világra, de ameddig lehet, maradjon meg gyereknek, mert a gyerekkor a legszebb.

A Magyarország Szépe verseny győztese volt az első magyar, modern szépségkirálynő-választás legnagyobb vesztese is egyben. Az akkor mindössze 16 éves fonyódi lány életét megkeserítették a pletykák és a verseny körüli botrányok, kétségbeesett segélykiáltását pedig senki sem hallotta meg:


Molnár Csilla nem tudott megbirkózni az óriási ismertséggel, az ezzel együtt járó hatalmas lelki teherrel és azzal, hogy a körülötte nyüzsgő férfiak, üzletemberek kihasználták őt. A verseny után Pauer Gyula szobrász aktszobrot készített a kiszolgáltatott helyzetű fiatal lányról és két társáról, amihez kamerák előtt vettek gipszlenyomatot a meztelen tinédzserekről. Később kiderült, hogy a mintavétel közben készült, a pornográfia határát súroló fotókat egy külföldi szexújságnak adták el.

Nem sokkal később Molnár Csilla végzetes mennyiségű gyógyszert vett be.


Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a lelki elsősegély-szolgálat a nap 24 órájában elérhető, bármely szolgáltatótól ingyenesen hívható telefonszámát: 116-123

Nyitókép: Fortepan / Gábor Viktor

#Kultúra#molnár csilla#molnár marika#elhunyt#halál#édesanya#nők elleni erőszak

Címlapról ajánljuk