Kultúra

Tízmillió forintért kelt el a világ legdrágább madártolla

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 13:11

A világ legdrágább madártollát adták el egy új-zélandi árverésen. 

Több mint tízmillió forintnak megfelelő összegért kelt egy madártoll egy új-zélandi árverésen – írta a BBC. A tollért az árverés előtt háromezer új-zélandi dollárra számítottak, végül 46 521 új-zélandi dollárt fizettek érte, és ezzel ez lett a világ legdrágább madártolla.

A világrekorder toll egy száz éve kihalt új-zélandi madár, a huja tolla volt, amit különösen fontos volt a szigetország bennszülött népe, a maorik körében, és a törzsfőnökök, illetve azok családtagjai viselhették csak.

Az európai telepesek körében nagy népszerűségre tett szert, és a maori és pakeha vadászok tömegesen kezdték el ölni azokat, hogy gyűjtőknek és divatkereskedőknek adják el – olvasható a Új-Zéland Múzeum oldalán. A 19 század végén tudósok arra figyelmeztették az új-zélandi kormányt, hogy a faj kihalhat, emiatt mentőakciót szerveztek: élő madarakat fogtak be, hogy lakatlan szigetekre szállítsák azokat, de a madarak begyűjtésével megbízott emberek inkább jó pénzért eladták azokat – írta a múzeum. Utoljára 1907-ben láttak huját.

A hétfőn elárverezett tollat olyan kulturális örökségként regisztrálták, amit csak a megfelelő engedéllyel rendelkező gyűjtők vásárolhatnak meg, és csak a kulturális minisztérium külön engedélyével lehet kivinni az országból.


Nyitókép: Webb's

#Kultúra#madártoll#huja#toll#új-zéland#világrekord

Címlapról ajánljuk