Kultúra

Így állt bosszút Cserhalmi György András Ferenc legendás filmjében

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 15:39

Egy férfi, akit a törvény a sorsára hagyott és maga veszi kezébe az igazságtevést. Autós üldözés, ököljog és bűnhődés – erről szól a Dögkeselyű.

81 éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer, a Nemzet Művésze. A legendás rendező nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veri az ördög a feleségét vagy a Dögkeselyű.

1982-ben mutatták be a Dögkeselyűt, amit András Ferenc Munkácsi Miklós Kihívás című regényéből forgatott. A történet a Cserhalmi György által játszott diplomás taxisofőr bosszúját mutatja be az őt kirabló idős nők ellen. 

A XXI. Század 2011-ben riportot készített a Dögkeselyű című filmről, akkor így mutattuk be az alkotást: 

Egy macsó film. A Dögkeselyűben nincsenek kigyúrt hősök, sportkocsik vagy céltalan lövöldözés. Egy átmeneti korszak problémáit dolgozza fel a film, amelyben nincsenek eltúlzott karakterek. A széteső szocializmus alakjaival találkozunk, akik még ma is köztünk élnek. A film egy férfiről szól, akit a törvény a sorsára hagyott és maga veszi kezébe az igazságtevést. Autós üldözés, ököljog és bűnhődés.

Hogy miről szól még az egyik legelismertebb magyar bűnügyi film, kiderül a lenti videóból:


Egy katonatiszt volt az apja, nem kapott munkát. A rendező egy olyan rendszerben akart érvényesülni, ahol mindenkinek ügyeskednie kellett. Miután tiltakozott a rezsim ellen, öt évig nem engedték forgatni. A XXI. Század 2015-ben a rendezővel is forgatott portrét:


Nyitókép: RTL

#Kultúra#andrás ferenc#Dögkeselyű#film#rendező#kossuth-díj#gyász#xxi.század

Címlapról ajánljuk