Kultúra

Meghalt András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 14:35

A legendás András Ferenc nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veri az ördög a feleségét vagy a Dögkeselyű.

81 éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer, a Nemzet Művésze. Ő jegyezte rendezőként például a Veri az ördög a feleségét és a Dögkeselyű című filmeket.

A legendás rendező halálát a Magyar Filmakadémia jelentette be Facebook-oldalán, de a halál okát nem ismertették. András első mozgóképes élményeit Sümegen szerezte, írja életrajza. Később, amikor a fővárosba kerülve már önállóan járt moziba, a korabeli magyar filmsikerek (pl. Mágnás Miska, Liliomfi) mellett az olasz neorealizmus alkotásai hatottak rá nagy erővel.

1969-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1973-ban szerzett rendezői diplomát. Bekapcsolódott a Balázs Béla Stúdió munkájába; ott rendezte Dózsa népe című ironikus szemléletű rövidfilmjét. Első egész estét betöltő filmjét (Veri az ördög a feleségét) meglehetősen mostoha körülmények között forgatta, például nem kapott elegendő nyersanyagot, minden centiméternyi celluloiddal takarékoskodnia kellett a stábnak.

1977-ben aláírta az ún. Demokratikus Chartát, amelyben magyar értelmiségiek és művészek tiltakoztak a csehszlovákiai diktatúra intézkedései ellen. Emiatt több évig nem forgathatott újabb játékfilmet.

A nyolcvanas években egy ideig a MAFILM önálló színésztársulatának vezetője volt. Később a Dialóg Filmstúdiót vezette. 1991-től producerként is lehetett olvasni a nevét játékfilmek főcímén. Amikor a Sára Sándor irányította Duna TV önálló szinkronműhelyt alapított, vezetésével őt bízták meg (1998). Írótársával, Munkácsi Miklóssal elkészítette az első filmje folytatásának szánt Még mindig veri az ördög a feleségét című forgatókönyvet, de a kivitelezésre már nem került sor.

A XXI. század még 2015-ben forgatott portrét a rendezővel. Ekkor így mutattuk be: Katonatiszt volt az apja, nem kapott munkát. A rendező egy olyan rendszerben akart érvényesülni, ahol mindenkinek ügyeskednie kellett. Miután tiltakozott a rezsim ellen, öt évig nem engedték forgatni.

Nyitókép: Magyar Filmakadémia / Facebook / Stekovics Gáspár

#Kultúra#andrás ferenc#kossuth-díj#rendező#halál#gyász#film#díj#nemzet művésze

Címlapról ajánljuk