Kultúra

Ákos saját versével, Sulyok Tamás saját beiktatási beszédével köszöntötte a költészet napját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 11. 13:38

Elárasztották csütörtökön a közösségi médiát a magyar költészet napja alkalmából közzétett posztok, az alábbiakban válogatást mutatunk ezekből Ákostól kezdve, Kunhalmi Ágnes át, Sulyok Tamás köztársasági elnökön át Varga Mihályig.

Ma, április 11-én van a magyar költészet napja, amit 1964 óta ünneplünk József Attila születésnapján. Amióta van közösségi média, és legfőkébb Facebook, ezen a napon a legtöbb híresség és politikus igyekszik követőit meglepni egy szép verssel, vagy költészettel összefüggő gondolattal, megemlékezéssel.

Ma már írtunk Alföldi Róbertről, aki egy olyan videót posztolt, amiben Ady Endre 1913-as szigorú versét, A Mindegy átkát szavalja, benne olyan kemény sorokkal, hogy

Máskor se volt itt élni jó dolog, 
De viharok sűrübben jöttek 
És többen voltak zúgó bátorok. 
Most már a reménytelen Mindegy 
Túlságosan meggyőzött minket.

A költészet napja apropójából körülnéztünk a közösségi oldalakon, hogy ki milyen poszttal jelentkezett a munkásosztály, de az egész magyarság egyik legnagyobb költője születésnapján.

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a saját beiktatási beszédéből emelt ki egy gondolatot, ami szerint „Nemzeti kultúránkból védendő értékek sora ágazik ki, melyekhez igazodni kötelesség”. Ehhez egy fotót is csatolt, amin ő maga látható a Karmelita erkélyén, egy Petőfi-összes díszkiadásában elmélyedve:


Kovács Ákos is önmagától választott: 2020-ban íródott Ezer vagy kétezer című versét tette közzé saját maga előadásában, megosztva a YouTube-ra 3 éve feltöltött videót:


„A magyar nyelv elsajátítása nagy kihívás. Ám a magyar költészet szépségét könnyű nagyra értékelni. Boldog magyar költészet napját!” – írta David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, és a bejegyzéshez csatolt videón a parlament melletti József Attila-szobornál ülve, a költő Kertész leszek című versének első versszakát olvasva köszöntötte  a magyar költészet napját:


Straub Dezső színművész Váci Mihály Búcsúzás című versét posztolta ki, amelyet ő maga szaval:


Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke József Attila Mondd, mit érlel... című versét posztolta ki, azt írva hozzá, hogy a költemény „ma, a NER 14. évében, a gazdasági, megélhetési és morális válság közepette ismét aktuális”.


Vincze Lilla, a Napoleon Boulevard zenekar énekesnője József Attila Mámor című vertsét ajánlotta követői figyelmébe, saját megzenésítésében:


Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere Radnóti Miklós Nem tudhatom... című versét választotta, mert annak sorai minden nap vele vannak, a lelkében:


Varga Mihály pénzügyminiszter Wass Albert Üzenet haza című verséből emelte ki az alábbi négy sort:

Maradnak az igazak és a jók. 
A tiszták és békességesek. 
Erdők, hegyek, tanok és emberek. 
Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!

Vitályos Eszter, aki a csütörtökön először szerepelt kormányinfón, mint új kormányszóvivő, Kányádi Sándort idézve azt írta, hogy szíve mélyén azt érzi, hogy a magyar a világ legcsodálatosabb anyanyelve. Vitályos ezen túlmenően József Attila Születésnapomra című versét is kiposztolta, egy saját magáról készült fotó – amin a 2020-ban elhunyt kormányközeli költő, Szőcs Géza gyűjteményes verseskötetét tartja kezében – társaságában:


Csák János kulturális és innovációs miniszter azt közölte, hogy „Április 11. - a magyar költészet napja. A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Éljen a magyar költészet, éljen a magyar kultúra!”


A miniszter posztjára rímelve Szabó Tünde kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő mai posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy 

Ma van a magyar költészet napja. Április 11-én, József Attila születésnapján a magyar költészet napját ünnepeljük.

Hasonló gondolatot fogalmazott meg Czunyiné dr. Bertalan Judit, fideszes partlamenti képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori köznevelésért felelős államtitkára is:

A magyar költészet napja. Április 11-én, József Attila születésnapján a magyar költészet napját ünnepeljük.

Kísértetiesen hasonló posztot tett közzé dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna fideszes polgármestere:

A magyar költészet napja. Április 11-én, József Attila születésnapján a magyar költészet napját ünnepeljük.

Hasonlóképp tett Sikéné Pfeiffer Éva, Pesterzsébet 4-es körzetének Fidesz-KDNP-s önkormányzati kèpviselőjelöltje:

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.


Süli János a paksi atomerőmű bővítésért felelős egykori tárca nélküli miniszter szintén fontosnak tartotta leszögezni, hogy „Április 11.: A magyar költészet napja. A magyar költészet napját 1964 óta minden évben április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.” A tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő annyit tett még hozzá, hogy „ma van Márai Sándor születésnapja is”, és ráadásként egy Petőfi-idézetet posztolt, megosztva a Magyar Kormány Facebook-oldalán ma közzétett képet.

Tarnai Richárd, a Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja az előbbiekhez képest is líraian sűrű, lakonikus rövidségű posztban ünnepelte a költészet napját:


A fenti sort hosszan folytathatnánk, ehelyett zárásként álljon itt a klasszikus: 2017-ben a költészet napjára az RTL Fókusz összeválogatta a korábbi évek legviccesebb szavalóit. Így került elő Petőfi Sándor Anyám tyúkja című verse, amibe Fekete Pákónak nem egyszer beletörött a nyelve. De a videóban szaval Gorbunov Dmitrij, a 2016-os X-Faktor ukrán döntőse és Paulo Vinícius, az akkor még Székesfehérváron játszó brazil származású focista is:

#Kultúra#költészet napja#józsef attila#születésnap#facebook#közösségi média#költészet#versek#ma

Címlapról ajánljuk