Kultúra

Tudta, hogy Pavarotti csak úgy lépett színpadra, hogy mindig volt nála egy kis tészta? Ez az oka

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 13:33

Pavarottinak, a legendás tenornak is megvoltak a maga fura szokásai.

Akadtak fura szokásai Luciano Pavarottinak, a legendás olasz tenornak, aki 71 éves korában hunyt el 2007-ben. A hetvenes években befutott, fantasztikus hangú énekesről nemrég derült ki, hogy például minden egyes fellépésére magával vitt több adag tésztát, amelyeket a színpad közelében rejtett el, írja a Page Six.

Ennek az oka egyszerűen az volt, hogy Pavarotti imádta szülőhazájának klasszikus fogásait, és az előadásai szüneteiben szeretett leosonni a színpadról, hogy nassoljon egy jót.

Nemrég Peter Gelb, a New York-i Met igazgatója beszélt arról: „Pavarottinak kielégíthetetlen étvágya volt, és gyakran rejtett el kedvenc tésztájából a színpad környékén. Az áriák között néha elkóborolt a színpadról, és falatozott egyet”.

Kellett is neki az energia: az énekes egy-egy előadását meghallgatva a mai napig az a benyomásunk támadhat, hogy ehhez a hanghoz óriási erőkifejtés szükséges. A 150 kilós énekesről már eddig is lehetett tudni, hogy amikor turnézott, mindig nagyon sok tésztát, parmezán sajtot, valamint szalámit igényelt, hogy tovább tudjon pörögni.

Pavarotti étvágya haláláig sem csillapodott. Nemrég a Unilad idézett fel róla egy anekdotát. Amikor Pavarotti már a halálos ágyán volt, elhívta magához volt feleségét, Adua Veronit, akit korábban egy 34 évvel fiatalabb nőért hagyott el.

Azonban a találkozó nem igazán a feszengésről szólt nála. Amikor megérkezett volt felesége, a haldokló énekes rögtön meggyőzte őt, hogy készítsen már el neki egy jó nagy adag spagettit.

Herbert Breslin, Pavarotti menedzsere később így emlékezett vissza az énekesre: „Imádta a zenét, a nőket, az ételt és a futballt – ebben a sorrendben”. Pavarotti egy dokumentumfilmben pedig nemcsak a zenéről és a kajáról, hanem a szexről is mondott fura dolgokat.

Például: „A szex mindig jót tesz. Mindegy, hogy az előadás előtt, vagy után csinálod. Persze legjobb lenne a show alatt szexelni, az egyetlen asztalon, ami a színpadon van”. 

Az énekes egyik leghíresebb előadását alább lehet megnézni. Fontos lépés volt a nemzetközi hírnév elérésében, amikor Pavarotti New Yorkban, a Lincoln Centerben adott elő a La Fille Du Régiment című operából, amivel a korabeli beszámolók szerint valósággal megőrjítette a közönséget.


Pavarotti özvegye, Nicoletta Mantovani alig öt éve járt Magyarországon, amikor a Cinefesten mutatták be a tenorról készült dokumentumfilmet. A nő ekkor az RTL Híradónak nemcsak arról beszélt, hogy tetszett-e neki a film, hanem arról is, milyen férj volt Pavarotti.


A Fókusz pedig akkor számolt be a legendás tenorról, amikor posztumusz csillaggal tüntették őt ki a hollywoodi hírességek sétányán. Felidéztük: a tenor a 20. század egyik legünnepeltebb operaénekese volt. 1990-ben az egyik nemzetközi televíziós előadását például 800 millióan látták. Hosszú pályafutása alatt többek közt öt Grammy-díjat és két Emmy-díjat is nyert.


Nyitókép: YouTube / Unsplash

#Kultúra#luciano pavarotti#tenor#tészta#énekes#étel##futball#zene#opera

Címlapról ajánljuk