Kultúra

Több mint két hónap telt el Benedek Miklós halála óta, de még mindig nem választották meg az új Nemzet Színészét

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 11:36

Az Index szerint régóta hallani, hogy beolvaszthatják a Nemzet Színésze kitüntetést a Nemzet Művésze címbe.

Benedek Miklós 2024. január 9-én halt meg, a helyére pedig még nem választottak új Nemzet Színészét, és még arról sincs hír, hogy összehívták volna a Nemzet Színészeit. A grémium ugyanis mindig maga választ új tagot a soraiba, most azonban hiába várnak már több mint két hónapja, még nem kaptak telefont arról, hogy mikor menjenek a Nemzeti Színházba tanácskozni, írja az Index.

Mint arról március elején beszámoltunk, a Nemzet Színészei értetlenül állnak azelőtt, hogy miért nem hívták még össze őket.  Az első hírek arról szóltak, hogy a csúszás oka, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, aki a jeles színészeket összehívni hivatott, bokasérülésből lábadozik. 

A Blikk március elején azt írta: mostanra viszont Vidnyánszky felgyógyult annyira, hogy járni tudjon, így már végképp érthetetlen, miért nem trombitálják össze a Nemzet Színészeit: Király Leventét, Bodrogi Gyulát, Tordy Gézát, Molnár Piroskát, Cserhalmi Györgyöt, Szacsvay Lászlót, Almási Évát, Jordán Tamást, Lehoczky Zsuzsát, Udvaros Dorottyát és Pogány Juditot. 

Az Index most arról ír: nem is annyira érthetetlen mindez annak fényében, hogy már évek óta arról hallani, a Nemzet Színésze kitüntetést megszüntethetik, és beolvaszthatják a Nemzet Művésze címbe. A cím megszüntetése illeszkedne a készülő új kulturális törvény által is jelzett egységesítési folyamatba.

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Kultúra#nemzet színésze#vidnyánszky attila#benedek miklós#választás#nemzet művésze#mma

Címlapról ajánljuk