Belföld

Vidnyánszky sérülése miatt csúszik a voksolás, már egy hónapnyi járadéktól esett el az új Nemzet Színésze

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 11:20

Bodrogi Gyula és Jordán Tamás is megszólalt.

Még mindig nem tűzték ki az új Nemzet Színésze kiválasztásának időpontját, a voksolás Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának sérülése miatt csúszik, írja a Blikk.

A lap szerint a társaság tagjai feszültek emiatt, szeretnék kiválasztani a januárban elhunyt Benedek Miklós helyére az új tagot, aki így már egy hónapnyi járadéktól esett el. Eredetileg február 14-re tűzték ki a választást, ám azt az időpontot az igazgató sérülése miatt lemondták.

Mint írtuk, alig három hónappal azután, hogy az általa igazgatott színházban súlyos baleset történt, Vidnyánszky Attila is megsérült. A Nemzeti Színház igazgatója a Petőfi Zenei Díjátadó színpadán esett el, amikor az életműdíjat kapott Hobo méltatása után lesétált a színpadról.

A Blikk úgy tudja azóta sem tűztek ki új időpontot a választásra, ami előtt a Nemzet Színészei is értetlenül állnak, hiszen az eseményt nem az igazgató, hanem az intézmény titkára szokta lebonyolítani.

„Még mindig nem tudunk semmit, hiába érdeklődünk a színház titkárságán, nem tudják az új időpontot. Érthető, hogy Vidnyánszky Attila még nincs olyan állapotban, hogy személyesen legyen jelen, de akkor miért nem tartjuk meg telefonon a választást? Mindig vannak olyan tagok, akik nem tudnak eljönni a találkozóra, ők is telefonon szoktak bejelentkezni. Szerintem ezt most is meg tudnánk oldani” – fogalmazott a lapnak Bodrogi Gyula, akinek az álláspontját Jordán Tamás is osztotta.

„Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a tagokkal, és mindenki feszült amiatt, hogy még mindig nem választottunk. Mi meg tudnánk tartani az igazgató nélkül is, hiszen ő egyébként sem szokott jelen lenni a döntésnél. Csak akkor hívjuk be, ha már megvan az eredmény, azért, hogy ő értesítse telefonon a szerencsést, amit most otthonról is meg tudna tenni. Ugyanakkor az is igaz, hogy az alapító okiratban leszögezték: a Nemzeti Színház igazgatójának is jelen kell lennie, valószínű ezért kell megvárnunk, hogy felépüljön” – mondta Jordán.

Mind a két színművész kiemelte, leginkább azért igazságtalan a fennálló helyzet, mert az új tag máris elesett a címmel járó egyhavi járadéktól, ami nettó 630 ezer forintot jelent. Azt egyikük sem tudja, hogy a társaság tizenkettedik művésze visszamenőleg megkapja-e a pénzt.

Benedek Miklós 78 éves korában hunyt el, a színészt több százan kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben. A Nemzet Színésze számos darabban, filmben játszott és rengeteg díjat kapott alakításaiért. Élete végéig színpadon volt. Barátja, Szacsvay László megható szavakkal emlékezett a színészre.

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#nemzet színésze#vidnyánszky attila#benedek miklós#nemzeti színház

Címlapról ajánljuk