Kultúra

Így nézett ki Marilyn Monroe az esküvőin – gyönyörű ruhákat választott

rtl.hurtl.hu

2024. március 15. 4:50

Marilyn Monroe háromszor házasodott és háromszor vált el. A világ egyik legszebb és legáhítottabb nője hiába kereste a sírig tartó szerelmet. Élete számos sorscsapása közül az egyik, hogy sosem találta meg. 

Bár Marilyn Monroe korának első számú szexszimbóluma volt, a sors fintora, hogy a szerelemben mégsem találta meg a tartós boldogságot. A Golden Globe-díjas amerikai színésznő, fotómodell és énekesnő háromszor házasodott és háromszor vált el. 

Nem volt boldog gyerekkora: édesanyja mentális betegsége és anyagi nehézségei miatt különböző nevelőszülőknél és árvaházban nőtt fel. Utolsó nevelőapja munkahelyváltása, költözése miatt Monroe-t vissza akarták küldeni az árvaházba. Hogy ezt elkerülje, 16 évesen – még Norma Jeane Mortenson néven –  férjhez ment a szomszéd fiúhoz, a 21 éves, gyári munkás James Doughertyhez. A visszafogott esküvőn egy kedves, konzervatív ruhát viselt.

Így nézett ki Marilyn Monroe esküvőin – először hagyományos, majd szokatlan ruhákat választott
James Dougherty és Marilyn Monroe esküvőjük napján Los Angelesben, 1942-ben. – Fotó: Getty Images

Bár a kapcsolat kezdetben működőképesnek tűnt, férje áthelyezésével, majd a munka körüli súrlódásaik miatt házasságuk megromlott, majd menthetetlenné vált. Norma Jeane férje akarata ellenére vállalt modellmunkákat, majd leszerződött a 20th Century Fox filmstúdióhoz. Ekkor kezdte használni a Marilyn Monroe művésznevet, amelyet később hivatalosan is felvett. 1946 szeptemberében elvált Doughertytől, aki ellenezte, hogy felesége dolgozzon.

1954 januárjában, már filmcsillagként kötött házasságot San Franciscóban Joe DiMaggio baseballjátékossal. Ezúttal nem viselt fehéret, egy sötétbarna, fehér szőrmegallérral díszített kosztümben mondta ki az igent a sztársportolónak, akivel két évvel korábban, egy közös ismerősükön keresztül ismerkedett meg. Nagy csinnadratta helyett tíz napra Japánba szöktek nászútra.

Így nézett ki Marilyn Monroe esküvőin – először hagyományos, majd szokatlan ruhákat választott
Marilyn Monroe és Joe DiMaggio szűk körben tartott házasságkötésük után. – Fotó: Getty Images

Házasságuk csak kilenc hónapig tartott, 1954 októberében Monroe elindította a válópert. DiMaggio féltékeny volt feleségére, egyes források szerint fizikailag is bántalmazta őt. A folyamatban lévő válóper során ugyan felmelegítették kapcsolatukat, de már nem tudták rendbe hozni. 

Ez idő tájt a színésznő Marlon Brandóval és az író-forgatókönyvíró Arthur Millerrel is randevúzott. 

1955 októberére befejeződött a válóper, ekkorra Arthur Miller is elvált feleségétől. Kapcsolatuk pedig egyre komolyabbá vált. 

1955 június 29-én White Plains-ben házasságot kötöttek, két nappal később pedig New Yorkban zsidó szertartás szerint is megtörtént az esküvő. Marilyn Monroe egy hangsúlyos derekú, klasszikus stílusú Norman Norell-ruhát választott. Megjelenését egy állig érő fátyollal és egy kis kalappal tette tökéletessé.

Így nézett ki Marilyn Monroe esküvőin – gyönyörű ruhákat választott
Arthur Miller és Marilyn Monroe zsidó szertartás szerinti esküvőjükön. – Fotó: Bettmann/Corbis/Getty Images

A házasság nagyjából négy évig tartott. Monroe-t hírbe hozták Yves Montand színésszel, kapcsolatuk végére pedig Miller is mással kezdett viszonyt. Marilyn Monroe utolsó filmje a John Huston által rendezett Kallódó emberek volt, amelynek forgatókönyvét Arthur Miller kifejezetten neki írta. A film megbukott, Monroe és Miller pedig 1961-ben hivatalosan is elváltak. 

1962. augusztus 5-én kora hajnalban Marilyn Monroe-t pszichiátere, Ralph Greenson holtan találta brentwoodi házában. Halálát a toxikológiai vizsgálat szerint barbiturát-túladagolás okozta.

Ajánló: Eltűnhet Marilyn Monroe óriási szobra Palm Springsből

Arthur Miller legismertebb színdarabját, az Ügynök halálát február végén mutatták be a Centrál Színházban. A rendező Alföldi Róbert szerint a darabban benne van a hétköznapi ember küzdelme és reménytelensége, ami most még aktuálisabb, mint 20 éve, amikor először rendezte ezt a művet:


Nyitókép: Bettmann/Corbis/Getty Images

#Kultúra#marilyn monroe#arthur miller#esküvő#esküvői ruha#divat#család#szerelem

Címlapról ajánljuk