Kultúra

Olivia Rodrigo koncertjén esemény utáni tablettákat osztogattak

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 16:47

Esemény utáni tablettákat osztogattak Olivia Rodrigo koncertjén az amerikai Missouri államban, ahol illegális az abortusz.

Fogamzásgátlót, óvszereket és esemény utáni tablettákat osztogattak Olivia Rodrigo popsztár koncertjén az amerikai Missouri államban, ahol tilos az abortusz – írja a BBC.

A missouri törvények szerint azonban abortusz illegális, kivéve, ha a nő életét vagy testi épségét veszélyezteti a terhesség. A fogamzásgátló és az esemény utáni tabletták ugyanakkor legálisak szerte az Egyesült Államokban.

A 21 éves, háromszoros Grammy-díjas amerikai színésznő, énekesnő a múlt hónapban elindította a Fund 4 Good nevű kampányt a „reproduktív egészség szabadságát kereső” emberekért, emellett partnerséget kötött az Abortusz Alapok Nemzeti Hálózatával is, a turnéja bevételének egy részét erre a célra fordítják.

A St. Louisban tartott koncerten a Right by You nevű, tizenévesek Missourin kívüli abortuszellátását segítő szervezet osztogatott tablettákat. A szervezetet az énekesnő hívta meg őket a koncertre, de az ő döntésük volt, hogy fogamzásgátlókat osztogatnak. Nem ez az első alkalom, hogy a népszerű énekes kiáll ebben az ügyben. 

Olivia Rodrigo a 2022-es Glastonbury-i debütálását arra is felhasználta, hogy felszólaljon a Roe kontra Wade döntés hatályon kívül helyezése ellen, amely megszüntette az abortuszhoz való jogot szövetségi szinten.

Bill Eigel, Missouri republikánus szenátora az X nevű közösségi oldalon azt írta, hogy az énekesnőnek „szégyellnie kellene magát”, amiért „abortuszt okozó” gyógyszert osztogatott a koncertjén. 

A valóságban azonban az eseményi után tabletta nem okoz abortuszt, hanem a beágyazódást, vagyis a megtermékenyülést akadályozza meg.

Miután nemrég Lengyelországban is engedélyezték, Magyarország lett az utolsó tagállama az Európai Uniónak, ahol recept kell az esemény utáni tablettához.

Nyitókép (illusztráció): Kevin Mazur / Getty Images for Acrisure Arena

 

#Kultúra#Olivia Rodrigo#koncert#egyesült államok#Missouri#abortuszhoz való jog#esemény utáni tabletta#fogamzásgátló#óvszer

Címlapról ajánljuk