Kultúra

Nemes Jeles László megszólalt Jonathan Glazer Oscar-botrányáról

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 11:32

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László szerint a holokausztról filmet forgatni felelősség, ezt Glazer nem mérte fel megfelelően.

A 2024-es Oscar-díjátadón Jonathan Glazer Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést. A brit rendezőt álló ováció fogadta a színpadon. Beszédében köszönetet mondott a szereplőknek, és párhuzamot vont az Érdekvédelmi terület és a gázai konfliktus között, ezzel nem kis felháborodást kiváltva. A Variety cikke szerint a részletek nehezen érthetők a rendező motyogása és a közönség tapsa miatt. 

„Minden választásunk azért született, hogy tükrözze és szembesítsen minket a jelennel, nem azért, hogy azt mondjuk: nézzétek, mit tettek akkor, hanem inkább azt, hogy mit teszünk most” – mondta a beszéd hivatalos leirata szerint, amit az Amerikai Filmakadémia tett közzé. 

Szabad fordításban ezt mondta Glazer: „A filmünk megmutatja, hová vezet az elembertelenítés a legrosszabb formájában. Ez alakította az egész múltunkat és jelenünket. Most itt állunk, mint olyan emberek, akik megtagadják, hogy egyesek eltérítsék a zsidóság vagy a holokauszt fogalmát egy olyan megszállás kedvéért, amely oly sok ember életét nyomorította meg. Akár az október 7-i izraeli áldozatokról, akár a Gáza elleni folyamatos támadásról van szó, vagy ennek az elembertelenítésnek bármely áldozatáról – a kérdés az, hogyan állunk ellen.” 


Glazer a díjátadó után nem adott interjút, a Vartietynek sem volt hajlandó tisztázni, hogy mégis mire gondolt.

A legutóbbi holokausztdráma, ami Oscar-díjat kapott, Nemes-Jeles László Saul fia című filmje volt, ami szintén Auschwitzban játszódik. Nemes-Jeles a filmes szaklapnak azt mondta: „Nagyon szeretem az Érdekvédelmi területet, és úgy gondolom, hogy ez egy fontos film.”

Ha ilyen filmet készítesz, az felelősséggel jár. Glazer egyértelműen nem mérte fel ezt a felelősséget, többek között az európai zsidók elpusztításával szemben. És megdöbbentő, hogy a mozi elitje megtapsolta őt ezért

– fogalmazott Nemes Jeles László.

Az RTL Híradó mutatta be, hogy rendhagyóan sok szó esett világpolitikai kérdésekről az idei Oscar-gálán:


Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier

#Kultúra#nemes jeles lászló#érdekvédelmi terület#jonathan glazer#oscar-díj 2024

Címlapról ajánljuk