Kultúra

Meghalt Marcello Gandini, az autótervezés legnagyobb hatású olasz mestere

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 13. 23:45

85 éves korában elhunyt Marcello Gandini, az olasz autódizájn legendás alakja, fantasztikus Lamborghinik, Ferrarik és megannyi más autó vonalainak megálmodója.

Hatalmas veszteség érte az autósvilágot: március 13-án, szerdán elhunyt Marcello Gandini, minden idők leghíresebb és legnagyobb hatású autótervezője. Gandinit otthonában érte a halál, 85 évesen váratlanul távozott az élők sorából, írja a Rai olasz hírügynökség.

Marcello Gandini 1965-ben lett a legendás olasz dizájnstúdió, a Bertone főtervezője Giorgetto Giugiaro után, az ő nevéhez fűződik a hatvanas-hetvenes évek legnépszerűbb sportautóinak, ikonikus koncepcióautóinak formaterve. A Bertone tervezőasztalánál töltött 14 év alatt rajzolta meg Gandini többek között a Lamborghini Miura, Marzal, Espada, Urraco, Diablo és Countach, Alfa Romeo Montreal, Navajo és Carabo, Lancia Stratos, Lancia Stratos Zero, Fiat X1/9 és Ferrari GT4 máig lenyűgöző vonalait.

De nemcsak sportautókat tervezett, az ünnepelt dizájner kezét dícsérik olyan hétköznapi autók is, mint az Autobianchi A112, az Audi 50, a Renault 5-ös, a Citroën BX, a Volkswagen Polo vagy a BMW E12 sorozat.

Galériánkban Gandini keze nyomát viselő autócsodák:

Később független tervezőként együttműködött olyan autógyártókkal, mint a Nissan, a Toyota és a Subaru. 85 évesen sem hagyta abba a munkát, aktuális projektje Katarban volt, ahol a dohai autómúzeum oktatási platformján dolgozott.

Gandinit nemcsak az autóipar érdekelte, hanem a zene, az ipari formatervezés és a bútortervezés is. Január 12-én a torinói műegyetem tiszteletbeli gépészmérnöki diplomát adományozott neki. A díszoklevél átadásának ünnepségén Gandini felidézte, hogy apja, aki karmester volt, azt szerette volna, ha fiából zongoraművész válik:

Csak amikor beült a Lamborghini Miurába, akkor értette meg, hogy tudom, miképp kell más hangokat is megszólaltatni: a motorokét.

Gandini zsenijének bizonyítására tucatnyi autót lehetne példaként felhozni, itt most csak egyet emelnénk ki: az 1968-as párizsi autószalonon bemutatott Alfa Romeo Carabo koncepcióautót. A mai szemmel is végletekig futurisztikus, az ék alakú autódizájnok csúcsrajáratott példánya jelenleg a milánói Alfa Romeo múzeumban látható, képeink ott készültek:



Nyitókép: Stefano Guidi/LightRocket via Getty Images

#Kultúra#dizájn#autótervezés#művészet#formatervezés#marcello gandini#elhunyt#meghalt#halál#bertone#lamborghini#ferrari#lancia#alfa romeo

Címlapról ajánljuk