Kultúra

„Nagyobb szükségem volt erre a szerepre, mint a szerepnek rám” – Robert Downey Jr. első Oscar-díját vihette haza

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. március 11. 12:51

A 96. Oscar-gálán az Oppenheimer elsöprő sikert aratott, 13 jelölésből hetet díjra váltott. Robert Downey Jr. köszönőbeszéde volt a legfrappánsabb.

Az Oppenheimer 2023 egyik legnagyobb kasszasikere volt, a többség sejtette, hogy az Oscar estéjén több díjjal térhet majd haza a produkció.

Christopher Nolan első Oscar-díját kapta rendezői munkájáért. A rendező korábban a Fókusznak adott exkluzív interjút, amiben többek között az atombomba történetéről szóló filmben játszó Haumann Máté alakításáról is mesélt.


Cillian Murphy és Robert Downey Jr. karöltve hozhatták el a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat. Downey korábban már viccesen utalt úgy az Oppenheimerre, mint vészesen fogyó színészi hitelének mentőövére, és a bezsebelt Oscar-díj is ezt igazolta.

Az atombomba történetét elmesélő film a technikai jelöléseit is aranyszobrokra cserélte. Operatőri munka, vágás és eredeti filmzene kategóriában is vetélytársai fölé kerekedett a produkció.

Az este legfontosabb pillanata azonban a legjobb film kategória kihirdetése volt. Az elmúlt hetekben már alig akadt olyan Oscar-ügyi megmondóember, aki ne az Oppenheimernek jósolta volna az Oscart, Christopher Nolan filmje minden tekintetben (presztízs, bevétel, korábbi díjak) ideális jelöltnek bizonyult.

Az este jelöltjei között több film is ilyen vagy olyan úton kapcsolódott Magyarországhoz. Stábtagok, színészek vagy épp forgatási helyszín formájában, de országunk az utóbbi időben egyre több figyelmet kapott Hollywoodtól. A jelenségről Gosztonyi Zsolt, a Fókusz riportere mesélt korábban.

 

#Kultúra#Külföld#film#mozi#oscar-díj#oppenheimer#christopher nolan#rendező#Cillian Murphy#haumann máté

Címlapról ajánljuk